İngiltere'deki AB referandumunda oylar sayılıyor

- Cebelitarık'ta referanduma katılan 20 bin 145 seçmeden 19 bin 322'si AB'de kalmaktan yana oy kullandı

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'deki AB referandumunda oylar sayılıyor

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda, oyların sayıldığı ilk bölge olan Cebelitarık'ta yüzde 95,9 AB'de kalmaktan yana oy kullanıldı.

Sandıkların yerel saatle 22.00'de (TSİ 00.00) kapanmasının ardından oyların sayımına geçildi. Birleşik Krallık'ın deniz aşırı toprağı Cebelitarık'ta toplam 24 bin 117 seçmenden 20 bin 145'i sandık başına gitti. Cebelitarık'ta katılım oranının yüzde 83,5 olarak gerçekleştiği referandumda, 19 bin 322 seçmen AB'de kalma yönünde oy kullanırken, 823 seçmen ise birlikten ayrılma yönünde oy verdi.

Üç yüz yıl boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off-shore bankacılığı, internet üzerinden bahis ve turizme dayanıyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.

Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından, referandumun resmi sonucu Manchester şehrindeki belediye binasında oy sayımlarından sorumlu yetkili tarafından kamuoyuna duyurulacak.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ile ülkenin deniz aşırı toprağı Cebelitarık'ta toplam 46 milyon 499 bin 537 kayıtlı seçmen bulunuyor. Referandum için seçmenler bu sabah yerel saatle 07.00'den (TSİ 09.00) itibaren kiliseler, okullar ve belediyelerde kurulan sandıklarda oy kullanırken, referanduma katılım oranının yaklaşık yüzde 80 olduğu tahmin ediliyor.


Yorumlar