İngiltere'deki AB referandumu

- Sandıkların kapanmasının ardından oy kullanan 5 bin kişiyle yapılan anket yüzde 52'nin "AB'de kalalım" yönünde oy kullandığını ortaya koydu - İngiltere Başbakanı Cameron: "Britanya'nın daha güçlü, daha güvenli ve Avrupa'da daha iyi olması için oy veren herkese teşekkür ediyorum"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'deki AB referandumu

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ta yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumunda sandıkların kapanmasının ardından yayınlanan bir kamuoyu yoklaması, yüzde 52'nin AB'de kalmaktan yana oy verdiğini söylediğini ortaya koydu.

"YouGov" adlı araştırma şirketinin Sky haber kanalı için referandumda oy kullanan 5 bin kişiyle yaptığı anketin sonuçlarına göre, yüzde 48 "AB'den ayrılalım", yüzde 52 ise "AB'de kalalım" yönünde oy kullandı.

Referandumda sandıkların yerel saatle 22.00'de (TSİ 24.00) kapanmasının ardından oyların sayımına başlanırken, resmi sonucun sabaha karşı belli olması bekleniyor. Oy verme işleminin sona ermesinin ardından sandık çıkış anketi yayınlanmadı.

Bu arada ülkede AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen ve birlikten ayrılık yönünde kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage, "sandıktan AB'de kalmaktan yana sonuç çıkacakmış gibi görünüyor" açıklamasında bulundu.

AB üyeliğinin devamı yönündeki kampanyanın başını çeken İngiltere Başbakanı David Cameron ise resmi Twitter adresinden, "Britanya'nın daha güçlü, daha güvenli ve Avrupa'da daha iyi olması için oy veren herkese teşekkür ediyorum" diye yazdı.

Öte yandan, Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'den 84 milletvekili Başbakan'a gönderdikleri mektupla görevini sürdürmesini istediklerini ifade ettiler. Referandumdan ayrılık kararı çıkarsa Cameron'ın partisi içerisinden istifaya zorlanabileceği basına yansımıştı. İngiltere Başbakanı ise AB'den ayrılık kararı çıksa dahi görevini sürdüreceğini söylemişti.

Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 yerel sayım bölgesinde başlayan sayım işleminin ardından, referandumun resmi sonucu Manchester şehrindeki belediye binasında oy sayımlarından sorumlu yetkili tarafından kamuoyuna duyurulacak.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ile ülkenin deniz aşırı toprağı Cebelitarık'ta toplam 46 milyon 499 bin 537 kayıtlı seçmen bulunuyor. Referanduma katılım oranının yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar