İngiltere'de öğretmenler grevde

- Ülke genelinde düzenlenen grevde çok sayıdaki okulda eğitime bir gün ara verildi

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'de öğretmenler grevde

LONDRA (AA) - İngiltere'de okul bütçelerinin iyileştirilmesini talep eden öğretmenler greve gitti.

Birleşik Krallık’ın en büyük eğitim sendikalarından Ulusal Öğretmenler Birliği (NUT) üyelerinin destek verdiği grev kapsamında, başkent Londra başta olmak üzere İngiltere'nin birçok kentindeki okullarda eğitim bir günlüğüne durdu.

İktidardaki Muhafazakar Partinin kemer sıkma politikalarının protesto edildiği grevle ilgili açıklamada bulunan NUT Genel Sekreteri Kevin Courtney, okul bütçelerinin okulların masraflarını karşılayamadığını vurguladı.

Courtney, "Öğretmenler grev kararını kolay almıyor. Tüm ebeveynlerden yürekten özür diliyoruz. Ancak eğitimin karşı karşıya kaldığı problemler gözardı edilemeyecek kadar büyük. Çok sayıdaki ebeveynin de endişelerimizi paylaştığını biliyoruz." dedi.

Sınıfların giderek kalabalıklaştığına ve bazı branş öğretmenlerinin işten çıkarıldığına işaret eden Courtney, çocuklara gösterilen ilginin azaldığını ifade etti. Courtney, "Tüm bunlar, hükümetin, okul bütçelerinin enflasyonla aynı hızda gitmesine izin vermemesinden ötürü yaşanıyor. Okullara öğrenci başına verilen nakdi donduruyorlar." eleştirisinde bulundu.

İngiltere Eğitim Bakanı Nicky Morgan da grevi gereksiz bulduğunu ve öğrencilere zarar verdiğini belirterek, okul bütçelerinin önemsenmediği iddialarını reddetti. Morgan, önceki hükümetlere kıyasla okullara en fazla yatırım yapan hükümet olduklarını vurgulayarak, "Bu yıl okul bütçelerinin toplamı ortalama 40 milyar sterlin. 2011-2012 dönemine göre yaklaşık 4 milyar sterlin daha fazla. Yani şimdiye kadar olduğunun en üst seviyesinde." ifadelerini kullandı.

2010 yılındaki genel seçimle kurulan koalisyon hükümetinin beş yıl ortaklığını yapan Muhafazakar Parti, İngiltere ekonomisini iyileştirmek için birçok alanda kesintiye gitmişti. David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti, geçen yıl düzenlenen genel seçimde tek başına iktidar olmuştu. İktidar partisi özellikle sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarında kemer sıkma politikalarına devam ediyor.

Yorumlar