İngiltere’de kurumlar vergisi G-20’nin en düşük seviyesine çekilecek

- İngiltere Başbakanı May: - "Amacımız sadece İngiltere’de kurumlar vergisini G-20 içerisinde en düşük seviyeye çekmek değil, aynı zamanda vergi sistemimizi son derece inovasyon destekli bir hale getirmek”

Google Haberlere Abone ol
İngiltere’de kurumlar vergisi G-20’nin en düşük seviyesine çekilecek

LONDRA (AA) – İngiltere Başbakanı Theresa May ülkede kurumlar vergisinin G-20 ülkeleri içerisinde en düşük seviyeye çekilmesinin hedeflendiğini söyledi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen İngiltere Ticaret Odaları Birliği (CBI) Yıllık Toplantısı’nda konuşan İngiltere Başbakanı May, “Vergi sistemimizde inovatif şirketler için verdiğimiz desteği yeniden değerlendireceğiz. Amacımız sadece İngiltere’de kurumlar vergisini G-20 içerisinde en düşük seviyeye çekmek değil, aynı zamanda vergi sistemimizi son derece inovasyon destekli bir hale getirmek.” ifadelerini kullandı.

İngiltere’de daha önce eski Başbakan David Cameron döneminde 2020 yılına kadar kurumlar vergisinin yüzde 20 seviyesinden yüzde 17’ye düşürüleceği açıklanmıştı.

İngiltere Başbakanı May’in son açıklamaları uzmanlar tarafından ülkede kurumlar vergisinin öngörülenden daha kısa bir zaman dilimi içerisinde düşülebileceği yönünde yorumlanıyor.


- Yönetim kurulu düzenlemelerinde U dönüşü


May, haziran ayında yaptığı bir konuşmada İngiltere’de şirket çalışanlarının ve sendika temsilcilerinin yönetim kurullarında yer almasının planladığına ilişkin ifadeler kullanmıştı.

May bugün ise konuya ilişkin olarak, “Bu sadece işçi konseylerinin görevlendirilmesi ya da çalışan sendikalarının temsilcilerinin yönetim kurullarına doğrudan atanması ile ilgili bir konu değil. Bazı şirketler bu modelin kendileri için işe yaradığını düşünebilir. Fakat şirket yönetim kurullarının mevcut yapıları içerisinde danışmanlar konseyi ve kurullar tarafından tamamlanabilecek diğer yollar da mevcut.” şeklinde konuştu.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecine ilişkin de değerlendirmede bulunan May, “Açık bir şekilde müzakereleri beklerken, İngiltere’nin işine en iyi yarayacak olan düzenlemeleri yapmak istiyoruz.” dedi.

May aynı zamanda Çarşamba günü açıklanacak olan Güz Bütçesi düzenlemeleri kapsamında bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere 2 milyar sterlinlik ek bir bütçenin ayrılacağını da sözlerine ekledi.

May'in şirket çalışanlarının yönetim kurullarında yer almasına yönelik önceki ifadelerini çelişen açıklamasıyla ilgili olarak İşçi Sendikası Merkezi (TUC) Genel Sekreteri Frances O’Grady ise, “Theresa May daha önce çalışanların şirketin yönetim kurullarında temsil edileceklerine dair net bir açıklama yapmıştı. Bu konuşmasındaki teklif içerisinde bunun yer almadığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar