İngiltere’de “AB referandumu yenilensin” dilekçesi

- Hükümet İngiliz Parlamentosu’na iletilen online dilekçeye yanıt verdi

Google Haberlere Abone ol
İngiltere’de “AB referandumu yenilensin” dilekçesi

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık’ta, Avrupa Birliği (AB) referandumunun yeniden yapılması için İngiliz Parlamentosu’na iletilen online dilekçeye hükümet adına yanıt verildi.

Dışişleri Bakanlığından hükümet adına yapılan açıklamada, referandum yasasının Birleşik Krallık parlamentosundan ezici bir çoğunlukla geçtiği ve bu yasaya göre sonucun geçerli olması için herhangi bir taban oy veya katılım oranı belirlenmediği vurgulandı.

Başbakan David Cameron’ın 27 Haziran’da parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda, "AB referandumunun ülke tarihindeki en büyük demokratik uygulamalardan birini teşkil ettiği" açıklaması anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Başbakan da hükümet de bunun bir kuşakta sadece bir kez yapılacak bir oylama olduğu ve sonuca saygı gösterilmesi gerektiği konusunda net bir tutum aldı. Şimdi AB’den çıkma süreci için hazırlanmalıyız ve hükümet de müzakerelerde İngiliz halkı için mümkün olan en iyi sonucu almaya kararlıdır."

Daha önce de Avam Kamarası Dilekçe Komisyonu, dilekçede kullanılan oyların sahte olup olmadığı konusunda inceleme başlatılacağını duyurmuştu. Sahte kimlik bilgileri ve dilekçelerin sistemden silineceği bildirilmişti.

AB referandumunun yenilenmesi için İngiliz Parlamentosu’na online dilekçe gönderenlerin sayısı 4 milyon 127 bin 694’e ulaşmıştı.

İngiliz Parlamentosu'nun internet sitesindeki herhangi bir dilekçe 100 binin üzerinde imza topladığında, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda tartışılabiliyor. Dilekçe 10 bin imza aldığında da hükümet dilekçede dile getirilen taleple ilgili resmi bir açıklama yapıyor.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 23 Haziran’da yapılan AB referandumunda 33 milyon seçmenin yüzde 52'si ayrılıktan, yüzde 48'i ise birlikte kalmaktan yana oy kullanmıştı.

Yorumlar