İngiltere Başbakanı Cameron istifasını Kraliçe'ye sundu

- Cameron, İngiltere Kraliçesi'ne istifasını sunarak, görevinden ayrıldı - Cameron: - "6 yıl boyunca bu ülkenin Başbakanı olarak hizmet vermek hayatımın en büyük onuruydu" - "Theresa May'in güçlü ve istikrarlı bir liderlik ortaya koyacağına inanıyorum" - 6 yıldır Başbakanlık görevini yürüten Cameron, İngiltere'deki son 200 yılın en genç Başbakanıydı - Yeni Başbakan Theresa May bugün görevine başlayacak

Google Haberlere Abone ol
İngiltere Başbakanı Cameron istifasını Kraliçe'ye sundu

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, istifasını İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e sunarak, görevinden ayrıldı.

2010 yılından bu yana İngiltere Başbakanı olan 49 yaşındaki Cameron, Kraliçe'nin resmi konutu Buckingham Sarayı'na eşi Samantha ve üç çocuğuyla gitti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede Cameron, Kraliçe'ye istifasını sundu.

Buckingham Sarayı'na gitmeden önce Başbakanlık resmi konutu ve çalışma ofisi olan "10 Numara"nın önünde ailesiyle kameraların önüne geçen Cameron, "Kolay bir yolculuk olmadı ve her kararımız doğru değildi ama bugün ülkemizin çok daha güçlü olduğuna inanıyorum." dedi.

Ülkenin ekonomisinin bugün daha güçlü olduğunu ve siyasetin her zaman kendisi için kamu hizmeti anlamına geldiğini belirten Cameron, "6 yıl boyunca bu ülkenin Başbakanı olarak ve 11 yıl boyunca da Muhafazakar Parti'nin lideri olarak hizmet vermek hayatımın en büyük onuruydu. Buradan ayrılırken tek dileğim, çok sevdiğim bu büyük ülkenin başarısının sürmesi." diye konuştu.

İngiltere tarihinde ikinci kez bir Başbakanın kadın ve Muhafazakar Parti'li olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Cameron, Theresa May'in güçlü ve istikrarlı bir liderlik ortaya koyacağına inandığını kaydetti.

Cameron'ın ardından ülkenin yeni Başbakanı Theresa May bugün Buckingham Sarayı'na gidecek ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

- Referandum sonrası istifa kararı aldı

23 Haziran'da yapılan AB referandumunda birlikten ayrılma (Brexit) yönünde sonuç çıkmasının ardından, ülkenin birlikte kalınmasından yana kampanya yürüten David Cameron görevini bırakacağını ilan etmişti.

Cameron’ın kararını takiben Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık için başlayan yarışta, İçişleri Bakanı Theresa May ile Enerji Bakan Yardımcısı Andrea Leadsom karşı karşıya geldi. Leadsom’ın bu hafta yarıştan çekildiğini açıklamasıyla, May’in genel başkanlığı ve başbakanlığı kesinleşmiş oldu.

- Partisini iktidara taşımıştı-

Birleşik Krallık'ın 75'inci Başbakanı olan 49 yaşındaki David Cameron, 2010 yılından bu yana bu görevi yaptı.

2001'de Muhafazakar Parti'den milletvekili seçilen Cameron, 2005-2016 yıllarında ise Muhafazakar Parti liderliğini üstlendi. Cameron 2010-2015 yıllarında, Liberal Demokrat Parti ile oluşturdukları koalisyon hükümetinin büyük ortaklığını yaptı.

Geçen yılki genel seçimle partisini tek başına iktidara taşıyan Cameron, görev süresinin başında resesyonda olan ülke ekonomisini iyileştirmek için birçok alanda kesintilere gitti.

Cameron yönetiminin kemer sıkma politikaları ülke genelinde kimi zaman protestolara neden olurken, göç, eğitim, sosyal yardım sistemi ve sağlık gibi alanlarda Cameron görevde bulunduğu 6 yıl boyunca köklü değişiklikler yaptı.

David Cameron geçen yılki genel seçim dönemi öncesinde seçilirse, ülkesinin AB üyeliğini referanduma götüreceği sözü verdi. Referandum öncesi süreçte ülkesinin AB'de kalmasından yana kampanya yürüten Cameron, halkın yüzde 52'sinin "AB'den çıkalım" kararının ardından, "Ülkesini AB'den çıkaracak Başbakan olmayacağını" belirterek, istifa edeceğini açıkladı.

- Son 200 yılın en genç Başbakanıydı-

Oxford Üniversitesi mezunu olan Cameron, Başbakan olduktan kısa bir süre sonra ilk resmi yurtdışı ziyaretlerinden birini 2010 yılında Türkiye'ye yapmıştı. Konuşmalarında sıklıkla Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurgulayan Cameron, AB referandum sürecinde ise "Türkiye'nin AB üyesi olmasının 3000 yılını bulabileceğini" söylemişti.

Cameron'ın başbakanlığı döneminde Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkileri geliştirmek ve iki ülkenin iş, akademi, siyaset ve medya temsilcilerini bir araya getirmek için 2011 yılında "Tatlıdil Forumu" oluşturulmuştu.

43 yaşında Başbakanlık koltuğuna oturarak, 1812'den bu yana göreve gelen en genç Başbakan olan Cameron'ın bundan sonraki süreçte partisinin arka sıralarında bulunarak, milletvekilliğini sürdürmesi bekleniyor.

Cameron, 2010 yılından beri Forbes dergisinin yayınladığı "Dünyanın En Güçlü Kişileri" listesinde yer alıyordu.



Yorumlar