İngiliz yönetmen Loach'tan ülkesine aşırı sağ uyarısı

- Loach: - "Eğer AB'den çıkarsak aşırı sağcı bir hükümetle yönetiliriz"

Google Haberlere Abone ol
İngiliz yönetmen Loach'tan ülkesine aşırı sağ uyarısı

CANNES (AA) - İngiliz yönetmen Ken Loach, Avrupa Birliğinin (AB) toplumda yoksulluğa çare bulmaya çalışmayan politikalarına rağmen Büyük Britanya'nın AB içinde kalması gerektiğini, aksi takdirde aşırı sağ bir hükümetin iktidara gelebileceğini belirtti.

Cannes Film Festivali'nde ana kategoride yarışan "I, Daniel Blake" isimli filminin ilk gösterimi öncesinde basın toplantısı düzenleyen Loach, filminde işlediği konudan da yola çıkarak Avrupa'da yoksullara karşı uygulanan politikaların kendisini şoke ettiğini söyledi.

Loach, Avrupa'da yoksulluğun, "yoksul kişinin kendi suçu" olduğu yönünde bir algı bulunduğunu anlatarak, "Eğer işiniz yoksa, bu sizin suçunuz." dedi.

Festivalin Altın Palmiye ödülünü 2006 yılında "The Wind That Shakes the Barley" isimli filmiyle kazanan Loach, 23 Haziran'da Büyük Britanya'da yapılacak ve Brexit adıyla bilinen AB'den çıkıp çıkmama oylamasını da değerlendirerek, bunun "tehlikeli bir oylama" olduğunu savundu.

Loach, "Bir taraftan AB neoliberal bir proje ve özelleştirmeye ve işçileri koruyan hakları azaltmaya doğru yönlendiriyor. Diğer taraftan ise şunu biliyoruz ki, eğer AB'den ayrılırsak hükümetler büyük işverenlerin çıkarlarını ön planda tutarak mümkün olduğunca sağa kayacaklar. Eğer AB'den çıkarsak aşırı sağcı bir hükümetle yönetiliriz." diye konuştu.

Bir denge sağlanması için çaba sarfetmek gerektiğini dile getiren Loach, Avrupa'daki solcuların bu çerçevede ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar