İngiliz Parlamentosu "AB referandumu yenilensin" talebini tartışacak

- Birleşik Krallık'ta AB referandumunun yeniden yapılması için başlatılan imza kampanyasının ardından konu İngiliz Parlamentosu'nda tartışılacak

Google Haberlere Abone ol
İngiliz Parlamentosu "AB referandumu yenilensin" talebini tartışacak

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ta, Avrupa Birliği (AB) referandumunun yeniden yapılması için başlatılan imza kampanyasının ardından İngiliz vekiller, konuyu Parlamento'da ele alacak.

İngiliz Parlamentosu'nun internet sayfasındaki online dilekçe sisteminde referandumun tekrardan düzenlenmesi talebiyle başlatılan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı 4 milyonu geçti. Sistemde, 10 bin imza toplayan dilekçelere hükümet teamülen yanıt verirken imza sayısı 100 bini bulduğunda da dilekçenin Parlamento'da tartışılması olanağı doğuyor.

İngiliz Parlamentosu Dilekçe Komisyonu'ndan gelişmelere ilişkin yapılan açıklamada, konunun Parlamento'da düzenlenecek oturumla tartışmaya uygun bulunduğu belirtilerek söz konusu oturumun 5 Eylül'de düzenleneceği aktarıldı.

Açıklamada, herhangi bir dilekçenin tartışılmaya açılması kararının, komisyonun sadece bu konuyu tartışmaya uygun bulduğu anlamına geldiği hatırlatılarak tartışma oturumunda vekillerin temsil ettikleri bölgedeki vatandaşlar adına görüşlerini dile getirecekleri bildirildi.

Öte yandan, Parlamento'ya iletilen online dilekçeye geçen cuma günü hükümet adına İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt verilmişti.

Bakanlık açıklamasında, referandum yasasının Parlamento'dan ezici bir çoğunlukla geçtiği ve bu yasaya göre sonucun geçerli olması için herhangi bir taban oy veya katılım oranı belirlenmediği vurgulanarak "Başbakan da hükümet de bunun bir kuşakta sadece bir kez yapılacak bir oylama olduğu ve sonuca saygı gösterilmesi gerektiği konusunda net bir tutum aldı. Şimdi AB’den çıkma süreci için hazırlanmalıyız ve hükümet de müzakerelerde İngiliz halkı için mümkün olan en iyi sonucu almaya kararlıdır." ifadeleri kullanılmıştı.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 23 Haziran’da yapılan AB referandumunda 33 milyon seçmenin yüzde 52'si ayrılıktan, yüzde 48'i ise birlikte kalmaktan yana oy kullanmıştı.

Yorumlar