İngiliz İşçi Partisi'ndeki antisemitizm tartışmaları

LONDRA (AA) - İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin Müslüman Londra belediye başkan adayı Sadık Khan, partisinde yaşanan antisemitizm tartışmalarının...

Google Haberlere Abone ol
İngiliz İşçi Partisi'ndeki antisemitizm tartışmaları

LONDRA (AA) - İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin Müslüman Londra belediye başkan adayı Sadık Khan, partisinde yaşanan antisemitizm tartışmalarının, gelecek hafta yapılacak Londra Belediye Başkanlığı seçimlerinde, galip gelebilme şansını zora soktuğunu iddia etti.

İngiliz Guardian gazetesinin hafta sonu çıkarttığı Observer gazetesine konuşan Khan, İşçi Partisi'nde bu hafta başlayan antisemitizm tartışmalarının perşembe günü yapılacak belediye seçiminde Londra'da yerleşik Yahudi seçmenin fikrinde negatif etkiye sebep olabileceğini bildirdi.

Pakistanlı bir ailenin Londra'da doğan çocuğu olan 45 yaşındaki Khan, "(Eski Londra Belediye Başkanı) Ken Livingstone’ın son açıklamalarının, Londra'nın Yahudi toplumunun İşçi Partisi'ni kendilerine uygun bir parti olduğu yönünde düşünmelerini zorlaştırdığını kabulleniyorum. Ben her zaman yaptığım gibi, herkes için konuşmaya devam edeceğim." dedi.

İşçi Partisi'nde antisemitik görüşlere yönelik birçok örnek bulunduğunu dile getiren Khan, bu yöndeki tartışmaların perşembe günü yapılacak seçimdeki şansını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya, "Tabii ki de etkiliyor." cevabını verdi.

Londra’da Belediye Başkanlığı seçimi 5 Mayıs Perşembe günü yapılacak.

Belediye Başkanlığı için Khan'ın yanı sıra Almanya göçmeni Yahudi aileden gelen, İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin adayı Zac Goldsmith, Yeşil Parti'den Sian Berry, Liberal Demokrat Parti'den Caroline Pidgeon ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nden (UKIP) Peter Whittle yarışıyor.

- Antisemitizm tartışmaları

İşçi Partisi, 2014'te Facebook sayfasında "İsrail'in ABD’ye taşınması" önerisinde bulunan bir paylaşımı dolayısıyla Pakistan asıllı milletvekili Naz Shah'ın ve BBC'de katıldığı bir programda Shah'ı savunan eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingston'ın üyeliklerini bu hafta askıya almıştı.

Livingston, Shah’a yöneltilen antisemitizm suçlamalarına karşı çıkmış, İsrail devletini eleştirmek ile antisemitizmin birbirine karıştırılmaması gerektiğini söylemişti. Livingstone ayrıca İsrail lobisinin İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’i Hitler’e benzeterek propaganda kampanyası yürüttüğünü savunmuştu.

Partinin lideri Corbyn, parti içi muhalefetin ve medyanın başlattığı antisemitizm kampanyasının hedefi haline getirilmişti. Filistinli gruplar ile ilişkileri nedeniyle medyanın ve İsrail lobisinin merceği altında bulunan Corbyn, partisinin milletvekili Naz Shah ile eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingston'ın açıklamalarıyla antisemitizm suçlamasına muhatap oldu. Londra belediye başkan adayı Sadık Khan, parti lideri Corbyn’i hedef alan ve antisemitizm ile suçlayan İşçi Partililer arasında bulunuyor.


Yorumlar