İngiliz ana muhalefet partisinde liderlik yarışı

- İşçi Partisi yönetim kurulu, 5 saatlik toplantının ardından genel başkan Corbyn'in liderliğe yeniden aday olmak için milletvekillerinden imza toplamasına gerek olmadığına karar verdi

Google Haberlere Abone ol
İngiliz ana muhalefet partisinde liderlik yarışı

LONDRA (AA) - İngiltere’de AB’den ayrılma (Brexit) kararının çıktığı referandumun ardından ana muhalefetteki İşçi Partisi'nde başlayan liderlik tartışmasında, parti yönetim kurulu, Genel Başkan Jeremy Corbyn'in liderliğe yeniden aday olmak için milletvekillerinden imza toplamasına gerek olmadığına karar verdi.

Parti yönetim kurulunun, 5 saat süren toplantıda, genel başkan Corbyn'in liderliğe yeniden aday olmak için milletvekillerinden imza toplamasına gerek olmadığına karar verdiği açıklandı.

Taraftarları Corbyn'in, liderlik seçiminde halihazırdaki genel başkan sıfatıyla otomatik olarak aday sayılacağını savunurken, muhalifler tüzüğe göre 50 milletvekilinin imzasıyla aday gösterilmesi gerektiğini öne sürüyordu.

Corbyn’in gölge kabinesinde İş ve Yeteneklerden Sorumlu Bakanlık görevinden önceki hafta istifa eden Angela Eagle, genel başkanlığına adaylığını dün düzenlediği basın toplantısıyla duyurmuştu. Yönetim Kurulunun bugün aldığı karara göre Corbyn dışındaki adayların, milletvekillerinin yüzde 20'sinin imzasını toplaması gerekecek.

- Corbyn'e destek gençlerden

Tüzüğe göre genel başkanın üyelerin oylarıyla seçildiği İşçi Partisi'nde, AB referandumunun ardından geçen iki haftada 150 bin yeni kayıtla üye sayısı 500 bine yaklaştı. Üyelerin ezici çoğunluğunun desteğine sahip Corbyn'in böyle bir yarışı kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

67 yaşındaki Corbyn, en büyük desteği genç seçmenler arasında buluyor. Corbyn'i genel başkanlığa taşıyan seçim sürecinde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yaklaşık 200 bin kişi İşçi Partisi'ne üye olmuş ve Corbyn için oy kullanmıştı. Corbyn bir diğer önemli desteği de ülkedeki sendikalardan görüyor.

Corbyn, referandum sonrasından gölge kabinede yaşanan bir dizi istifa ile görevi bırakmaya zorlanmıştı. 23 Haziran'da yapılan AB referandumuna giden süreçte AB'de kalmaktan yana "gönülsüz" propaganda yapmakla suçlanan Corbyn hakkında parti içinde güvensizlik oylamasına gidilmişti. Milletvekillerinin 40'ı Corbyn'e destek verirken, 172'si güvensizlik oyu vermişti.

İşçi Partisi'nde eski lider Tony Blair'in ekibinin üyeleri arasında yer alan Eagle, İngiltere'nin 2003'te Irak'ın ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine verdiği aktif destekle biliniyor. Genel Başkan Corbyn o dönemde de Irak operasyonuna karşı ülkede gelişen toplumsal muhalefetin liderleri arasında yer almıştı.

Eagle ve Corbyn arasındaki mücadele, Blair'in 1990'larda ortaya attığı "Yeni Sol" ile klasik solun mücadelesi olarak görülüyor.

Yorumlar