"İlk çeyrek rakamları güçlü büyüyebileceğimizin sinyali"

-TMV Consulting Yönetim Direktörü Sözer: -"Jeopolitik ve küresel sorunlara rağmen özel tüketimimizde güçlü büyüme dikkati çekerken Türkiye ekonomisinin nasıl güçlü büyüyebileceğinin de sinyalini veriyor" -"Zorlu koşullara rağmen büyüyebiliyorken ortam daha iyi olduğunda daha güçlü büyümeye çok rahat ulaşabiliriz"

Google Haberlere Abone ol
"İlk çeyrek rakamları güçlü büyüyebileceğimizin sinyali"

İSTANBUL (AA) - HARUN KÜÇÜK/FAZIL ÜCE - Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetim Direktörü İnanç Sözer, zorlu jeopolitik ve küresel sorunlara rağmen özel tüketimdeki güçlü büyümenin dikkati çekici olduğunu belirterek, Türkiye ekonomisinin nasıl güçlü büyüyebileceğinin de önemli bir sinyali olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sözer, ilk çeyrek verilerinin özel tüketim harcamalarında çok güçlü geldiğini kaydederek, büyümeyi yukarı çeken faktörün özel tüketim olduğunu, özel tüketimin katkısının da toplam milli gelir içerisindeki oranının yüzde 4,8 seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Birkaç sektörde çok ciddi aktivite yaşandığını ifade eden Sözer, bunlardan birinin son iki yılın en iyi sezonunu ilk çeyrekte geçiren inşaat sektörü olduğunu dile getirdi ve toptan perakende ticarette de baz etkisinin katkısıyla son 6-7 çeyrektir önemli bir büyüme yaşandığını hatırlattı.


-"Türkiye en güçlü büyüyen ekonomiye sahip"


Türk ekonomisinin, güçlü dinamikleri sayesinde uzun zamandır Avrupa ülkeleri karşısında yüksek büyümeye imza attığını belirten Sözer, Türkiye'nin, Asya'nın önde gelen ekonomilerinin yanı sıra OECD ve G-20 ekonomileri arasında da güçlü bir büyümeye sahip olduğunun altını çizdi. Sözer, Türkiye'nin bu ekonomik yapısının uzunca bir süre daha devam edeceğini vurguladı.

Hane halkları nihai tüketim harcamalarının sabit fiyatlarla yüzde 6,9 arttığını da belirten Sözer, bu artışla ilgili şunları söyledi:

"Burada çok yüksek bir artış var. Mesela; kredilerde benzer bir durum yok. Asgari ücret ve Suriyeli sığınmacıların etkisini burada bir parça görmekteyiz. Hem asgari ücretteki artış hem de Suriyelilerin katkısıyla özel tüketim harcamalarında yıllık bazda bakıldığında son 18 çeyreğin, yani 4,5 yılın, en güçlü büyümesini kaydettik.

Bu kadar zorlu jeopolitik ve küresel sorunlara rağmen özel tüketimimizde bu kadar güçlü büyüme dikkati çekerken Türkiye ekonomisinin nasıl güçlü büyüyebileceğinin de sinyalini veriyor. Aslında zorlu koşullara rağmen büyüyebiliyorken, ortam daha iyi olduğunda daha güçlü büyümeye çok rahat ulaşabiliriz."

Yorumlar