İlhan Çomak'ın yeniden yargılandığı davada karar

- Terör örgütü PKK üyesi olduğu ve örgüt adına çeşitli eylemler yaptığı gerekçesiyle "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırılan ve 23 yıldır cezaevinde olan Çomak'a, yeniden yapılan yargılamada, aynı ceza verildi

Google Haberlere Abone ol
İlhan Çomak'ın yeniden yargılandığı davada karar

İSTANBUL (AA) - Terör örgütü PKK üyesi olduğu ve örgüt adına çeşitli eylemler yaptığı gerekçesiyle "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırılan ve 23 yıldır cezaevinde bulunan İlhan Çomak'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "adil yargılama yapılmadığı" yönündeki kararının ardından yeniden yapılan yargılamasında, aynı cezaya hükmedildi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki 7. duruşmaya, sanık İlhan Çomak, İzmir 1 No'lu F Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Sanık Çomak'ın ailesi ve avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Son sözü alınan sanık avukatlarından Several Ballıkaya, müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, İlhan Çomak hakkında 2000 yılında İstanbul 1. No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesin verdiği, daha sonraki yargılama sürecinde Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararıyla kesinleşen "ağırlaştırılmış müebbet" ceza ilamının onaylanmasına hükmetti.


- 21 yaşında cezaevine girdi, şimdi 44 yaşında

İlhan Çomak, 1994'te 21 yaşında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde öğrenciyken gözaltına alınmış ve "PKK adına orman yakmak" ile "bölücülük" suçlamalarından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Yapılan yargılamada dönemin İstanbul 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesince 31 Ekim 2000'de, "devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak" suçundan idam cezasına çarptırılan Çomak'ın bu cezası iyi hali dikkate alınarak müebbet hapse çevrilmişti.

Yargıtay'ın kararı onamasının ardından Çomak'ın avukatları, 2001'de, "adil yargılanma hakkı ihlal edildiği" gerekçesiyle AİHM'e başvurmuş ve AİHM, 2006'da aldığı kararla, Çomak'ın adil yargılama hakkının ihlal edildiğini belirterek, Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etmişti.

AİHM kararı sonrası 2013 yılında yeniden yargılanmasına karar verilen 43 yaşındaki Çomak, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılanmasına devam edilmişti.

Yorumlar