İlhan Çomak'ın yeniden yargılandığı dava

- Terör örgütü PKK üyesi olduğu ve örgüt adına çeşitli eylemler yaptığı gerekçesiyle "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırılan ve 23 yıldır cezaevinde olan Çomak'ın, yeniden yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
İlhan Çomak'ın yeniden yargılandığı dava

İSTANBUL (AA) - Terör örgütü PKK üyesi olduğu ve örgüt adına çeşitli eylemler yaptığı gerekçesiyle "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırılan ve 23 yıldır cezaevinde bulunan İlhan Çomak'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "adil yargılama yapılmadığı" yönündeki kararının ardından yeniden yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık İlhan Çomak katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Çomak'ın ailesi, HDP Milletvekili Pervin Buldan ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile sanatçı Ferhat Tunç da duruşmayı izledi.

Mahkeme başkanı Metin Tamirci, İlhan Çomak'ın İzmir 1 No'lu F Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden kendi isteğiyle duruşmaya katılmadığını belirtti.

İlhan Çomak'ın avukatı Fırat Aydınkaya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından heyette yer alan üye hakimin açığa alındığını belirterek, müvekkilinin yargılanmasında görev yapan hakim ve savcıların çoğunun darbe girişimi sonrasında tutuklanmasını kabul edemeyeceklerini, neredeyse yeniden yargılamanın tekrarlanmasını isteyeceklerini söyledi.

Müvekkilinin duruşmaya katılmamasının kendileri için de beklenmedik bir durum olduğunu ifade eden Aydınkaya, müvekkiliyle görüştükten sonra esas hakkında savunma yapmak istediğini kaydetti.

Mahkeme, Çomak'ı bir kez daha SEGBİS yöntemiyle duruşma salonuna bağlamaya çalıştı. Çağrıya yanıt veren infaz memuru, Çomak'ın duruşmaya çıkmak istemediğini belirterek, "Zorla götürecekseniz gelirim' deyince getirmedim. Zorla getirme başka bir şey." dedi.

Çomak'ın diğer avukatı Several Ballıkaya da, müvekkili olmadan esas hakkında savunma yapmayacağını ifade ederek, "Müvekkile savunma hakkı vermeyecekseniz buyrun böyle bitirin." diye konuştu.

Mahkeme başkanı, avukatlara son sözlerini sordu. Bunun üzerine avukatlar ve izleyiciler salonu slogan ve alkışlarla terk etti. Mahkeme başkanı Tamirci, bu durumu tutanağa geçirdi.

Mahkeme, Çomak'ın avukatlarının son söz haklarını kullanmayarak duruşma salonunu terk etmeleri üzerine, İstanbul Barosu'ndan avukat görevlendirilmesine karar verdi.

Sanığın SEGBİS yöntemiyle duruşmada hazır edilmesine hükmeden heyet, davayı 5 Ekim'e erteledi.


- 21 yaşında cezaevine girdi, şimdi 44 yaşında

İlhan Çomak, 1994'te 21 yaşında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nde öğrenciyken gözaltına alınmış ve "PKK adına orman yakmak" ile "bölücülük" suçlamalarından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Yapılan yargılamada dönemin İstanbul 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesince 31 Ekim 2000'de, "devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak" suçundan idam cezasına çarptırılan Çomak'ın bu cezası iyi hali dikkate alınarak müebbet hapse çevrilmişti.

Yargıtay'ın kararı onamasının ardından Çomak'ın avukatları, 2001'de, "adil yargılanma hakkı ihlal edildiği" gerekçesiyle AİHM'e başvurmuş ve AİHM, 2006'da aldığı kararla, Çomak'ın adil yargılama hakkının ihlal edildiğini belirterek, Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etmişti.

AİHM kararı sonrası 2013 yılında yeniden yargılanmasına karar verilen 43 yaşındaki Çomak'ın, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılanmasına devam ediliyor.



Yorumlar