"İkinci Vatan Türkiye Programı'ndan 45 milyar dolar yatırım gelecek"

-Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Halisdemir: - "(İkinci Vatan Türkiye Programı) Programla Türkiye'ye yıllık 45 milyar dolarlık doğrudan yatırım gelecek" - "2008 ekonomik krizinden sonra dünyada Ar-Ge yatırımları düşmesine rağmen ülkemizde yüzde 66'lık bir artış kaydedildi"

Google Haberlere Abone ol
"İkinci Vatan Türkiye Programı'ndan 45 milyar dolar yatırım gelecek"

İSTANBUL (AA) - Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, İkinci Vatan Türkiye Programı ile Türkiye'ye yıllık 45 milyar dolarlık doğrudan yatırım geleceğini bildirdi.

Ağaoğlu'ndan yapılan açıklamaya göre Halisdemir, Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Genç Türkiye Zirvesine katıldı.

Halisdemir, burada yaptığı konuşmada, bilginin çok önemli bir dönüştürücü kuvvet olduğunu, bütünsel kalkınma için inovasyona dayalı akıllı büyümenin tek koşul olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin teknoloji ve yetenek kapasitesini artırmak için havacılık, uzay, gıda, sağlık, ulaştırma ve mobil tabanlı sektörlerin yanı sıra yenilenebilir enerji, temiz ve sürdürülebilir üretim başta olmak üzere tüm imalat ve hizmet sektörlerini bütünleştirmenin rekabet gücünü artıracağını belirten Halisdemir, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkışı için inovasyonun çok önemli bir yol olduğunu dile getirdi.

Halisdemir, Türkiye'nin Ar-Ge harcamalarının milli gelirin yüzde 1'inin altında bulunduğunu anımsatarak, "Yüksek gelir grubundaki gelişmiş ekonomilerde bu oran yüzde 1,5 ila 3,5 arasında değişiyor. Bu rakamlar Ar-Ge'ye maalesef gelişmiş ekonomiler kadar yatırım yapmadığımızı gösteriyor. Ancak belirtmek isterim ki, 2008 ekonomik krizinden sonra dünyada Ar-Ge yatırımları düşmesine rağmen ülkemizde yüzde 66'lık bir artış kaydedildi." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2023 hedefi olan 2 trilyon dolarlık milli gelir için inovasyon ekosistemi kurulması gerektiğinin altını çizen Halisdemir, finansman şirketlerinin düşük faizli ve uzun vadeli mikro finansman kredi hizmeti sağlamadığını vurguladı.

Halisdemir, Ağaoğlu'nun ise bu noktada kendi finansman modelini oluşturduğunu, böylece "kazan-kazan" modellerini bir adım daha ileri taşıdığını ifade etti.

İkinci Vatan Türkiye Programı'nın bütünsel kalkınma kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine de değinen Halisdemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Programla Türkiye'ye yıllık 45 milyar dolarlık doğrudan yatırım gelecek. Projenin içeriği sadece gayrimenkul değil. Bütünsel bir kalkınma modelini destekleyecek olan proje yabancı sermayenin Türkiye'ye girişini sağlayacak. Gençler, bu modelin yanı sıra farklı modeller ile Türkiye ekonomisine katkı sunmak için dünyayı araştırmaktan vazgeçmemeli, inovatif modeller ile bütünsel kalkınmayı desteklemeliler.

İnovasyon ile yaşanacak kalkınma için uygun finansman modelleri de oldukça önemli. Türkiye'nin bütünsel bir kalkınma modelini destekleyecek yabancı sermayenin inovatif çözümlerle yönetilmesi için bir finans merkezi çok önemli. Çünkü finansal enstrümanların doğru yönetimi ve Türkiye'nin global bir oyuncu olmasının şartlarından biri İstanbul Uluslararası Finans Merkezidir."


Yorumlar