IKBY'deki memurlardan hükümet karşıtı gösteri

- IKBY'deki KYB ve muhalefetin başını çeken Goran Hareketi'nin güçlü olduğu Süleymaniye kenti ve çevre bölgelerinde, memur maaşlarında yaşanan kesinti ve ödemelerdeki sıkıntılardan dolayı hükümeti protesto etmek için kitlesel yürüyüş ve gösteri düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
IKBY'deki memurlardan hükümet karşıtı gösteri

SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kenti ve çevre bölgelerinde, memur maaşlarında yaşanan kesinti ve ödemelerdeki sıkıntılardan dolayı hükümeti protesto etmek için kitlesel yürüyüş ve gösteri düzenlendi.

Süleymaniye kent merkezinde bir araya gelen çoğunluğu öğretmen ve diğer devlet kurumlarındaki memurlar, hükümet karşıtı slogan atıp üzerinde "maaşlarımız nerede", "nerede petrol geliri", "hükümet yolsuzluktan vazgeç" yazan pankartlar taşıyarak valilik binası önüne doğru yürüdü.

Süleymaniye'nin Ranya ilçesindeki memurlar ve onlara destek veren bazı vatandaşlar ise, ilçe merkezinde bir araya geldikten sonra lastik yakıp kaymakamlık binasına doğru yürümek istedi ancak güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine gerginlik çıktı. Göstericiler, kendilerine müdahale eden güvenlik güçlerine taşla saldırdı. Eylemciler daha sonra kaymakamlık binasını da taşlayarak ilçe merkezindeki ana yolu trafiğe kapattı. Süleymaniye'nin bir başka ilçesi Keladıze'de basın açıklaması yapan göstericiler daha sonra trafiğin yoğun olduğu cadde üzerinde lastik yaktı.

Söz konusu gösterilen yaşandığı Halepçe kentinde ise bir araya gelen cami imamları, göstericilerin taleplerine destek verdiklerini belirterek, en kısa zamanda maaşların kesintisiz ve zamanında ödenmesini istedi. Halepçe kentinin Seyyid Sadık ilçesinde bir araya gelen memur ve vatandaşlar da diğer bölgelerdekine benzer eylemler gerçekleştirdi. Eylemciler daha sonra Süleymaniye-Halepçe arasındaki ana yolu da trafiğe kapatarak araçların geçişine izin vermedi.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi'nin güçlü olduğu Süleymaniye kentinde hükümet karşıtı gösteriler yoğunlukla yaşanırken, IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) hakimiyetindeki Erbil ve Duhok kentinde ise herhangi bir gösteri düzenlenmemesi dikkati çekti.

- Güvenlik tedbirleri en üst düzeyde

Süleymaniye kenti ve çevresinde yapılan hükümet karşıtı gösterilerde herhangi bir can kaybı ve tatsız bir olayın yaşanmaması için dün geceden beri emniyet güçlerinin gösterilerin yapılacağı bölgelerde güvenlik tedbirlerini en üst düzeye çıkararak, bazı yolları trafiğe kapattığı kaydedildi. Kentte daha önce meydana gelen gösterilerde KDP parti binalarının taşlanmasından dolayı söz konusu bölgelere takviye güç gönderildiği aktarıldı.

IKBY Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani'nin de dün Süleymaniye kentine giderek geçen yıl Ekim ayında yaşanan gösterilerdeki taşkınlık ve yaralanmalarının tekrarlanmaması için emniyet yetkilileri ile bir araya geldiği ifade edildi.

- "İran'dan KDP binalarına saldırılmaması güvencesi aldık"

KDP'nin Süleymaniye Sorumlusu Ethem Barzani, dün yaptığı açıklamada, "Süleymaniye kentindeki İran heyeti ile yaptığımız görüşmede, İranlılar göstericilerin KDP binalarına saldırmayacağı garantisini verdi . Biz de kendilerine aksi bir durumda, KYB binalarının diğer bölgelerde taşlanmayacağı garantisini veremeyebiliriz." ifadelerini kullanmıştı.

IKBY Başbakanı ve KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, Ekim 2015'te Süleymaniye ketinde hükümet karşıtı gösterilerde KDP binalarının taşlanması ve gerginliklerin şiddetlenmesinin arkasında muhalefetin başını çeken Goran Hareketi'ni gösterip, daha sonra Goran ait 4 bakanı azletmişti.

- IKBY'deki ekonomik kriz nasıl başladı

IKBY hükümetinin 2014 Ocak ayından itibaren kendi bölgesindeki kuyulardan çıkan ham petrolü Irak merkezi hükümetinden bağımsız bir şekilde Türkiye üzerinden boru hatlarıyla dünya piyasasına satmak istemesi üzerine, Erbil ve Bağdat arasında bütçe krizi baş göstermeye başlamıştı. Dönemin Başbakanı Nuri Maliki, Erbil'in bağımsız bir şekilde petrol satışına sert çıkarak, IKBY'nin anayasal hakkı olan yüzde 17'lik bütçenin gönderilmemesi talimatı vermişti. Bütçe kesintisiyle yetinmeyen Bağdat daha sonra bölgedeki 1 milyon 400 bin memurun maaşlarını da göndermeme kararı almıştı.

IKBY hükümeti ise tek gelir kaynağı olan petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş ve daha sonra terör örgütü DAEŞ'in saldırıları ve beraberindeki çok sayıda iç göçmenin bölgeye akın etmesiyle birlikte derin bir ekonomi krizin içerisine girmişti. Petrol geliri ve hükümet giderleri arasındaki eşitsizlikten dolayı Erbil, memur maşlarını halen gecikmeli ve kesintili bir şekilde ödemeye devam ediyor.




Yorumlar