IKBY'deki mali kriz

- IKBY Başbakan Yardımcısı Talabani: - "Mali krizle mücadele programı üç bölümden oluşuyor. Bunların başında giderlerin azaltılması, gelirlerin artırılması, en önemlisi ise idari reform ve şeffaflık gelmektedir. Bu adımların sonucu kısa süre içerisinde ortaya çıkacaktır. Bazı adımların orta vadeli, bazılarının ise uzun vadeli getirilerini hissedeceğiz." - "Gelirlerin artması için elektrik sektörünün özelleştirilmesi için çalışma başlattık. Bunun yanında yüksek giderli bazı daireleri birleştirdik"

Google Haberlere Abone ol
IKBY'deki mali kriz

SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, mali krizin aşılması ve maaşların ödenmesi konusunda hükümetin ciddi adımlar attığını belirterek, "Mali krizle mücadele için hazırlanan program 3 bölümden oluşuyor. Gelirlerin artırılması, giderlerin azaltılması ve idari reform." olduğunu belirtti.

Talabani, IKBY'nin Süleymaniye kentindeki yeni pasaport dairesinin açılış törenine katıldıktan sonra gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Kürt bölgesinin içerisindeki mali krizin aşılması için hükümet olarak ciddi adımlar attıklarını söyleyen Talabani, kriz ile mücadele konusunda hazırladıkları program hakkında şunları ifade etti:

"Mali krizle mücadele programı üç bölümden oluşuyor. Bunların başında giderlerin azaltılması, gelirlerin artırılması, en önemlisi ise idari reform ve şeffaflık gelmektedir. Bu adımların sonucu kısa süre içerisinde ortaya çıkacaktır. Bazı adımların orta vadeli, bazılarının ise uzun vadeli getirilerini hissedeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hükümet içerisinde yapılacak reform konusunda halkın emin olmasını istediklerini aktaran Talabani, "Hükümet içerisinde ciddi bir idari reform yolda olduğundan emin olmalısınız. Sadece idari olarak değil, hizmetlerin sunulması ve hükümetin bundan sonra nasıl yürütüleceği konusunda da çalışmalar yapılıyor. Bu bizim görevimizdir." dedi.

Bölgedeki yolsuzluk dosyalarının soruşturulması için komitelerin kurulduğuna değinen Talabani, "Söz konusu dosyalar üzerinde soruşturma yapan 'Temizeller Komitesi' çalışmalarına cesur bir şekilde başladı. Yolsuzlukta adı geçenlere karşı yasal işlemler başlatıldı. Petrol satışından elde edilen gelirlerin şeffaf bir şekilde kontrol edilmesi için de söz konusu komite ile çalışma yapılıyor." diye konuştu.

IKBY'de memurların hükümetten birden fazla maaş almasına ilişkin ise Talabani, "Maliye bakanlığının yeniden düzenlenmesiyle birlikte maaşlarının ödenmesi konusunda yeni ve önemli kararlar alıyoruz. Gümrük, vergi ve banka sektörünün nasıl yönetileceği konusunda birçok komite hazırlandı. Maaşların bundan sonra elektronik sistem üzerinden ödenmesinin gayreti içerisindeyiz. İşe gitmeden maaş alan memur sayısı da bu sistem sayesinde azalacak." olduklarını belirtti.

Söz konusu krizin aşılması için özel sektöre önem verdiklerini ve Hükümetin gelirlerinin artması için elektrik sektörünün özelleştirilmesi için çalışma başlattıklarını dile getiren Talabani, yüksek giderli bazı daireleri birleştirdiklerini, bu şekilde hizmet kalitesini yükseltip, giderleri azaltmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yorumlar