İİT'den Afganistan'da barış ve istikrar çağrısı

- İTT, Afganistan'ta barış ve istikrarın sağlanmasının sadece Asya kıtası için değil dünyanın güvenliği için de önemli olduğunu bildirdi

Google Haberlere Abone ol
İİT'den Afganistan'da barış ve istikrar çağrısı

ANKARA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Afganistan'da barış ve istikrarın sadece Asya kıtası için değil tüm dünyanın güvenliği için önemli olduğunu kaydetti.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te dün başlayan İİT'nin 43. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı sona erdi.

Yayımlanan ortak bildiride, Kudüs, Filistin ve Filistin halkının meşru ve vazgeçilmez hakları ile kendi kaderini tayin etme ve atalarının yaşadığı topraklara dönme hakkına destek yinelenerek, Ortadoğu için Arap Barış İnisiyatifi'nin desteklendiği belirtildi.

Bildiride, Filistinli mülteciler sorununun ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve uluslararası hukuka uygun olarak adil ve eş güdümlü çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Ortadoğu, Kuzey Afrika ve kıtanın diğer bölgelerindeki durumun bir an önce istikrara kavuşturulması gerektiği kaydedilen bildiride, "Bu normalleşmenin insanların acı çekmesi ile göçten etkilenenlerin çektiklerine son verilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) ve İİT anlaşmalarına ve uluslararası normlara uygun biçimde acil şekilde siyasi çözümle gerçekleştirilmesi gerekiyor." ifadeleri kullandı.

Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanmasının sadece Asya kıtası için değil tüm dünyanın güvenliğinin sağlanması için önemli olduğunun altı çizilen bildiride, Afganistan'daki sorunun çözümünde askeri seçeneğin ortadan kaldırılmasının gerekliliğine işaret edildi.

Bildiride, "Afganistan'daki çatışmaların sonlandırılmasında ön koşulsuz, milli uzlaşmayı içeren bir çözümü ve bu çabaların bizzat Afgan liderleriyle halkı tarafından yürütülmesini destekliyoruz. Bunun, Afganistan'da uluslararası işbirliğiyle BM'nin merkezi koordine edici rolü altında yapılmasını destekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ortak bildiride, İİT'nin, ülkedeki siyasi uzlaşma, barış, istikrar ve güvenlik için bir Uluslararası Ulema Konferansı'nın toplanması çağrısının olumlu karşılandığı da aktarıldı.

İİT Genel Sekreteri İyad Medeni'ye, İslam dünyasının çıkarlarının desteklenmesindeki rolünün yanı sıra Ortak İslami Eylem Planı çerçevesinde ekonomik, sosyal ve insani alanlardaki hedeflere ulaşma konusunda gösterdiği çabalar nedeniyle teşekkür edildi.

Bildiride, Nijer'in başkenti Niamey'de geçen yıl 21-23 Aralık'ta düzenlenen 9. İİT üye ülkeleri Turizm Bakanları İslam Konferansı'nda Suudi Arabistan'ın Medine ile İran'ın Tebriz kentlerinin sırasıyla 2017 ve 2018'de İİT turizm başkentleri olarak seçilmesinin memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.

Konsey toplantısına ev sahipliği yapan Özbekistan hükümeti ve halkına gösterdikleri sıcakkanlı misafirperverlikten dolayı teşekkür edildi.

Konsey toplantısına, Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılmıştı.




Yorumlar