İİT'den ABD kongresine tepki

- İİT, ABD kongresinde Suudi Arabistan aleyhine çıkan yasa tasarısının global ekonomi ve terörle mücadele konularını tehdit ettiğini belirtti

Google Haberlere Abone ol
İİT'den ABD kongresine tepki

DOHA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısının ABD kongresinin iki kanadında da kabul edilmesinin global ekonomi ve terörle mücadeleyi etkileyeceği bildirildi.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, kanunun uygulamaya girmesi halinde uluslararası ilişkileri engelleyeceği, ekonomiyi durgunlaştıracağı, tüm dünyada barış ve güvenliği pekiştiren koalisyonları zayıflatacağı ve terörle mücadeleyi zedeleyeceği ifade edildi.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, kongrenin bu yasayı onaylamasının ufuk darlığı ve anlayışsızlığı yansıttığını dile getirerek kongrenin siyasi normlara aykırı tutumunun mantıktan uzak bir hata olduğunu aktardı.

Medeni, akıl ve hikmetin galip gelerek kongrenin yalnızca barış ve güvenliği değil aynı zamanda global ekonomiyi de tehdit eden bu vahim kararı yeniden gözden geçirmesi ve geri dönmesi yönündeki ümidini ifade etti.

Söz konusu tasarı, 11 Eylül saldırılarında ölenlerin ailelerinin saldırılarda Suudi yöneticilerin rolü olabileceği gerekçesiyle ABD mahkemelerinde dava açabilmesine imkan tanıyor.

Tasarının gündeme gelmesiyle Suudi Arabistan yönetimi büyük tepki göstermiş, Kongre üyelerini ABD'de bulunan 750 milyar dolar değerindeki varlıklarını satmakla tehdit etmişti.

Suudi yönetiminin tasarının geçmemesi için ABD Kongre üyeleri nezdinde uzun süre lobi çalışmaları yürüttüğü belirtiliyordu. Obama yönetimi de Kongre üyelerinden tasarıyı geçirmemesini istemiş, ABD aleyhinde benzer yargı süreçlerinin başka ülkelerde başlayabileceği gerekçesiyle Amerikan vatandaşlarının tehlikeye düşebileceği uyarısında bulunmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, tasarının Senato'dan geçmesinden hemen sonra yaptığı açıklamada, bu adımın "istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini", Obama'nın tasarıyı veto edeceğini söylemişti.

ABD Başkanı Obama'nın, kongrenin iki kanadından da geçen tasarıyı veto etmesi için 10 günlük süre bulunuyor. Tasarıyı veto etmesi beklenen Obama'nın bunu 10 günlük süre içinde yapmaması halinde tasarı otomatik olarak yasalaşıyor.

Yorumlar