İİT Üye Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Ağı 2. Toplantısı

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu: - "32 ülkenin temsilcileri olarak hepimize çok büyük görevler düşüyor. Küresel bir sorun olan işsizliğin çözümü, insana yakışır işlerin çoğaltılması için üstlendiğimiz sorumluluğun bilinciyle, tüm meseleleri burada görüşmeli ve alacağımız kararları süratle hayata geçirmeliyiz" - İŞKUR Genel Müdür Vekili Özkan: - "Ülkeler arası iş birliğinde etkinliğimizi artırma gereği duyduk. İslam coğrafyasında var olan ve kurulacak ortak girişimler, İslam ülkelerinin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişimine katkı sağlayacak, küresel politikalarda söz sahibi olmasını destekleyecek"

Google Haberlere Abone ol
İİT Üye Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Ağı 2. Toplantısı

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin temsilcilerine, "Küresel bir sorun olan işsizliğin çözümü, insana yakışır işlerin çoğaltılması için üstlendiğimiz sorumluluğun bilinciyle, tüm meseleleri görüşmeli ve alacağımız kararları süratle hayata geçirmeliyiz." dedi.

İŞKUR ile İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ev sahipliğinde Anemon Otel'de, "İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Ağı 2. Toplantısı" düzenlendi.

Toplantıda konuşan Müezzinoğlu, İslam coğrafyası olarak her zamankinden daha fazla birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyaç duyulan çetin bir dönemden geçildiğini söyledi.

Bugün İslam dünyasının barışın, hoşgörünün, bilimin, sanatın, iyiliğin ve huzurun merkezi olması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, "Bu coğrafyanın yetişmiş siyasetçileri, bilim adamları ve sanatçıları olarak bizler, bölge üzerindeki planları alt etmeyi başaramazsak, korkarım yarın planların üstesinden gelecek yetişmiş insanlarımız da olmayacak. Kaos nice yıllar bölgemizde ve coğrafyamızda devam edecek." dedi.

Bunun nitelikli insan kaynağı ve iş gücünden mahrum olunmasına, medeniyet dinamiklerinin daha da zayıflamasına yol açacağına işaret eden Müezzinoğlu, bu noktada İslam İşbirliği Teşkilatına daha önemli mesuliyetler düşeceğini dile getirdi.

Türkiye olarak teşkilata üye ülkelerin ekonomik ve sosyal potansiyellerinin geliştirilmesini, mevcut ve gelecek nesillerin yaşam kapasitesini iyileştirmek üzere çalışma yürütülmesini önemli bulduklarını anlatan Müezzinoğlu, son yıllarda teşkilat bünyesinde daha aktif görevler üstlenildiğini söylemekten de gurur duyduğunu ifade etti.

- "Türkiye'de kadınların istihdam oranı, dünyada dikkati çekti"

Müezzinoğlu, 2008'de başlayan küresel ekonomik krizin, İslam ülkeleri de dahil tüm dünyada çalışma hayatına doğrudan olumsuz etkileri bulunduğunu ve işsizliğin arttığını söyledi.

Türkiye'nin, küresel krizin ardından etkin şekilde uygulamaya koyduğu tedbirler sayesinde hızlı bir toparlanmayı başardığını bildiren Müezzinoğlu, böylelikle işsizlik oranının, küresel krizin etkili olduğu 2007-2012'de Türkiye'de azaldığını dile getirdi.

Müezzinoğlu, dünyanın küresel krizle mücadele ettiği bir dönemde, Türkiye'de kadınların istihdam ve iş gücüne katılma oranlarının önemli ölçüde artmasının dünyada dikkati çektiğini belirtti.

"İslam dünyası olmadan küresel kalkınmanın da olamayacağına" işaret eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak artık yalnızca Batı'dan ve Doğu'dan öğrenen bir ülke değiliz. Aynı zamanda kendisinden öğrenilen bir ülke noktasına da geldiğimizi ifade etmek isterim. Bugün İŞKUR, Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin başkanı olarak esasında tüm ülkemiz için önemli bir vizyonu işaret etmektedir. Bu vizyon, her daim dünyanın bir parçası olmak ve yeri geldiğinde tüm dünyaya öncülük edebilmek, örnekler oluşturabilmektir.

Kuracağımız ve güçlendireceğimiz bu yapılar, birbirleriyle rekabet eden değil, birbirleriyle sıkı sıkıya bağlı tüm dünyayı çepeçevre saracak bir istihdam kuşağının oluşturulmasını amaçlamaktadır. 32 ülkenin temsilcileri olarak hepimize çok büyük görevler düşüyor. Küresel bir sorun olan işsizliğin çözümü, insana yakışır işlerin çoğaltılması için üstlendiğimiz sorumluluğun bilinciyle, tüm meseleleri burada görüşmeli ve alacağımız kararları süratle hayata geçirmeliyiz."

- Diğer konuşmacılar

İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali Özkan, ekonomik dalgalanmalar sonucunda tüm ülkelerin perişan olduğunu söyledi.

Bu kapsamda milyonlarca işsizin bulunduğunu belirten Özkan, küresel ölçekte 200 milyon civarında işsiz olduğunu, İslam coğrafyasındakilerin de büyük çoğunluğu oluşturduğunu kaydetti.

İşsizlikle mücadelenin önemine işaret eden Özkan, çalışma alanlarında her geçen gün farklı sorunlar, çözülmesi zor durumlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Özkan, "Bu noktada ülkeler arası iş birliğinde etkinliğimizi artırma gereği duyduk. İslam coğrafyasında var olan ve kurulacak ortak girişimler, İslam ülkelerinin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişimine katkı sağlayacak, küresel politikalarda söz sahibi olmasını destekleyecek." değerlendirmesinde bulundu.

SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya da iş piyasasının ihtiyaçları ve önceliklerine yönelik olarak işsizliği azaltmak için çok çalışılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmalar sonrasında, katılımcılar "aile fotoğrafı" çektirdi.

Yorumlar