İİT Genel Sekreteri Medeni Pakistan'da

- Medeni: "Cammu Keşmir'deki insan hakları ihlalleri Hindistan'ın iç meselesi değildir"

Google Haberlere Abone ol
İİT Genel Sekreteri Medeni Pakistan'da

İSLAMABAD (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, uluslararası topluma seslenerek, "Cammu Keşmir'deki insan hakları ihlalleri Hindistan'ın iç meselesi değildir" dedi.

Medeni, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği başkent İslamabad'da Pakistan Başbakanı'nın Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz ile görüştü. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Medeni, Keşmir'deki durumun daha da kötüye gittiğini ve uluslarası toplumun buna müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

"Keşmir'de durum düzelmesi gerekirken, olduğundan kötüye gidiyor. Bu böyle devam edemez" diyen Medeni, Keşmir halkının kendi geleceğini belirlemesi gerektiğine işaret ederek, referandum çağrısı yaptı.

Medeni, "Hiç kimse Keşmir'de yapılacak bir referandumdan korkmamalı. Çözüm ise Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve Keşmir halkının arzularına göre olmalıdır" diyerek, "Cammu Keşmir'deki insan hakları ihlalleri Hindistan'ın iç meselesi değildir" ifadesini kullandı.

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütü liderlerinden Burhan Wani'nin öldürülmesinden bu yana gerçekleştirilen gösterilerde ölenlerin sayısının 63'e yükseldiği bildirilmişti. Ayrıca, gösterilerde şimdiye kadar en az 2 bin sivil ve bin 600 güvenlik görevlisi de yaralandı.

Cammu Keşmir'in çeşitli yerlerinde sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'de yarım milyon asker bulunduruyor. Güvenlik güçleri ile Hizbul Mücahidin arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesinden sonra on binlerce kişi sokaklara dökülmüştü.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında hayatını kaybetti. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Yorumlar