İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Kavakdan:

- "Suriye halkının Suriye içerisinde yaşaması ve ihtiyaçlarını yine ülke içerisinde karşılaması gerektiğine inanarak bu çalışmalarımızı ülke içerisinde devam ettiriyoruz" - "PYD ile DAEŞ halk tarafından kabul görmeyen yapılar olup bu örgütler bulundukları yerlerde demografik yapıyı değiştiriyor" - "Gençlerin eğitim ve öğretimlerinin devamı için Azez bölgesinde Uluslararası Şam Üniversitesi kurduk"

Google Haberlere Abone ol
İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Kavakdan:

AZEZ (AA) - İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Çalışmaları Koordinatörü Murat Kavakdan, Suriye halkının Suriye içerisinde yaşaması ve ihtiyaçlarını yine ülke içerisinde karşılaması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Uzun yıllardır Suriye'de faaliyet gösteren İHH'nın Suriye Çalışmaları Koordinatörü Kavakdan, vakfın Suriye'deki çalışmalarını, Fırat Kalkanı Harekatını ve PYD/PKK'nın bölgedeki nüfus uygulamalarını AA muhabirine anlattı.

Kavakdan, İHH olarak 6 yıldır Suriye'de yardım çalışmaları yaptıklarını, özellikle Suriye'nin kuzey kesimlerinde yer alan bölgelerde vakfın işlettiği 9 kamp bulunduğunu söyledi.

Kamplarda 60 bine yakın Suriyeliyi ağırladıklarını kaydeden Kavakdan, terör örgütü DAEŞ Halep'in kuzeyindeki Azez bölgesine yaklaşmadan önce buralar için de ciddi kamp projeleri olduğunu aktardı.

"Biz Suriye halkının Suriye içerisinde yaşaması ve ihtiyaçlarını yine ülke içerisinde karşılaması gerektiğine inanarak bu çalışmalarımızı ülke içerisinde devam ettiriyoruz." diyen Kavakdan, İHH yönetim kurulu üyeleri le Azez bölgesindeki çadır kentleri gezerek incelemelerde bulunduklarını bildirdi.

Bölgede İHH İnsani Yardım Vakfı'nın yaptığı sağlık merkezleri, okullar ve fırınları incelediklerini dile getiren Kavakdan, "DAEŞ'in Azez bölgesine yaklaşmasıyla Azez bölgesinde farklı yerlerdeki kamplarda kalan aileler, Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelere geldi. DAEŞ korkusuyla bazı kamplarımız tamamen boşaldı. Bu kampları terk eden Suriyeliler, şimdi açık alanlarda ve zeytin ağaçlarının altında gelişi güzel çadırlar kurarak kalmaya çalışıyorlar." diye konuştu.

- Fırat Kalkanı'nın ardından DAEŞ bölgeyi boşaltmaya başladı"

Kavakdan, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ÖSO'nun başlattığı ''Fırat Kalkanı'' harekatıyla DAEŞ'in bölgede gerilediğini, böylece Suriyelilerin daha önce terk etmiş olduğu kamp yerlerine geri dönmeye başladığını belirtti.

Azez, Cerablus Mari hattının muhtemelen güvenli ve uçuşa yasak bir bölge olacağı fikrini paylaşan Kavakdan, "Bu olduktan sonra da gerek Türkiye'de gerek Suriye'de yaşayan insanlar bu güvenli bölgeye gelecekler. Bu bölgede sağlıktan eğitime kadar her şeyi planlıyoruz. Güvenli bölgede barınma ihtiyaçları gerek Türkiye'nin ve gerekse sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle rahat bir şekilde karşılanabilecektir." ifadelerini kullandı.

Çalışmalarını 6 senedir Suriye'nin kuzeyindeki bölgelere yoğunlaştırdıklarının altını çizen Kavakdan, buradaki lojistik ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılayacaklarını ifade etti.

Kavakdan, vakfın, İdlib ve Halep merkezde de çalışmaları olduğunu, rejim kuşatması altındaki bölgelere yönelik yardım çalışmalarını da sürdürdüklerini açıkladı.

- "PYD ve DAEŞ bulundukları yerdeki demografik yapıyı değiştiriyor"

Halep'in kuzeyinde terör örgütü DAEŞ'in ele geçirdiği yerlerden çok sayıda ailenin muhaliflerin kontrolündeki bölgelere kaçtığını hatırlatan Kavakdan, son dönemlerde PKK'nın Suriye uzantısı PYD militanlarının DAEŞ'ten boşalan yerleri doldurduğunu anlattı.

Kavakdan, Suriyelilerin PYD'nin aldığı yerlerden de kaçarak muhaliflerin kontrolündeki Azez bölgesine yöneldiğini dile getirdi.

"PYD ile DAEŞ halk tarafından kabul görmeyen yapılar olup bu örgütler bulundukları yerlerde demografik yapıyı değiştiriyor." diyen Kavakdan, halkın huzurlu bir şekilde yaşamasına engel olan bu örgütlerden her gün yüzlerce ailenin Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelere sığındığını bildirdi.

- "Azez'de Uluslararası Şam Üniversitesi"

Murat Kavakdan, İHH İnsani Yardım Vakfı olarak bölgede güvenli bölge oluşturulduğunda gerek Cerablus gerekse Münbiç'te yaşayan aileleri tespit edip, kendi evlerine dönmelerine yönelik bir çalışma yaptıklarını vurguladı.

Bölgede gerek çadır kentlerde gerekse konteyner kentlerde 170 bin kişinin kaldığını anımsatan Kavakdan, "Bu insanların normal hayata dönmeleri gerekiyor. 6 yıldır bu insanlar çadır kentlerde ve kamplarda kalıyor. Bölge güvenli hale geldikten sonra burada bir yapılanma olacak. Bu yapılanmada köyler inşa edilecek, yeni merkezler yapılacak. Bu insanlar buralarda barınacaklar."şeklinde konuştu.

İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Kavakdan, "Gençlerin eğitim ve öğretimlerinin devamı için Azez bölgesinde Uluslararası Şam Üniversitesi kurduk. Daha önce de anaokuldan liseye kadar okullar kurmuştuk. Yakında bu üniversitemiz eğitim öğretim yılına başlayacaktır. Bu üniversite tüm Suriyelilere hitap edecektir. Suriye'de savaşla birlikte ciddi bir beyin göçü oldu. Biz bu üniversite ile yeni Suriye'yi inşa edecek yeni nesiller yetiştireceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar