İHH ramazanda 2 milyon kişiye ulaştı

- Genel Başkan Yıldırım: - "Ramazanda 105 ülkede 2 milyon insanla temasa geçerek ihtiyaçlarını karşıladık" - "Yurt içinde 40 bin 400, yurt dışında 158 bin 292 ramazan kumanyası dağıtıldı" - "Yetim bayramlıkları, çocuk kolileri ve iftar organizasyonlarıyla 25 milyonluk bir harcama ile mahzun yüzler güldürüldü" - "Türkiye'de 34 bin 595, 40 ülkede 55 bin 974 olmak üzere 90 bin 569 yetimin giysi ihtiyaçları giderildi" - "İHH'nın şöyle bir prensibi var: Yapmadığın hiç bir şeyi söyleme, yaptığın şeyi de şahitlerle birlikte insanlara duyur"

Google Haberlere Abone ol
İHH ramazanda 2 milyon kişiye ulaştı

İSTANBUL (AA) - ADEM DEMİR - İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkanı Bülent Yıldırım, ramazan seferberliğiyle 105 ülkede ramazan kumanyası, yetim bayramlıkları, çocuk kolileri ve iftar organizasyonuyla 2 milyona yakın kişinin yüzünü güldürmeye çalıştıklarını belirtti.

Yıldırım, İHH'nın ramazan nedeniyle gerçekleştirdiği faaliyetleri hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

İHH'nın kurulduğu günden bugüne ramazanları çok iyi değerlendirdiğini vurgulayan Yıldırım, dünyanın birçok ülkesinde özellikle Müslüman ahali ile iletişimi sağlamak ve onlar hakkında bilgi alabilmek için yürütülen çalışmalarda iyi neticelere ulaştıklarını ve hayırseverlerin bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını anlattı.

Ramazanda kumanya dağıtımı, yetimleri giydirme, iftar programları ve eğitim yardımları olmak üzere dört başlıkta çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran Yıldırım, özellikle yetim, dul ve kimsesizleri öncelediklerini kaydetti.

Yılların getirdiği birikim ve tecrübeyle çalışmalarını çok rahatlıkla yürüttüklerini söyleyen Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Ramazanda 105 ülkede 2 milyon insanla temasa geçtik. Yurt içinde 40 bin 400, yurt dışında 158 bin 292 ramazan kumanyası dağıtıldı. Yetim bayramlıkları, çocuk kolileri ve iftar organizasyonlarıyla mahzun yüzler güldürüldü. Türkiye içinde tırımızla iftar veriyoruz. Bu yıl özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki illerde ağırlık veriyoruz. Tırımız ramazan boyunca 25 ili dolaşarak halkımıza iftar hizmeti verecek. Ayrıca yurt dışında da 102 bin 290 kişiyle iftar edilecek. Yaptığımız yardımların parasal değeri 25 milyon lirayı buldu."

- "Kriz bölgelerini tercih ediyoruz"

En yoğun çalışmalarını çatışma ve kriz bölgelerinde gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, "Gazze, Arakan, Somali, Suriye, Irak, Çeçenistan ve Keşmir gibi savaşların, krizlerin çok yoğun olduğu bölgeleri tercih ediyoruz. Buralarda mağduriyetler çok daha fazladır. 25 milyon lira değerindeki ramazan kumanyasını dağıtmak sadece İHH'nın yaptığı bir faaliyet. Bir de dünyanın birçok ülkesinde partner kuruluşlarımız var. Yurt içi ve dışında bizimle irtibatlı dernek ve vakıfların yaptıkları yardımlar da hesaba katılırsa ulaşılacak insan sayısı çok daha fazla olur." ifadelerini kullandı.

Bülent Yıldırım, İHH'nın yıllardır istikrarlı şekilde sürdürdüğü bir yetim projeleri olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) başvurarak 'Dünya Yetimler Günü' ilan edilsin istedik. İİT, başvurumuzu değerlendirdi ve ramazanın 15. gününü 'Dünya Yetimler Günü' olarak ilan etti. Biz bu günü iki yıldır değerlendiriyoruz. Bir farkındalık oluşsun istiyoruz. Geçen yıl 500'ün üzerinde sivil toplum kuruluşu ve belediyenin iş birliğiyle ramazanda iftarlar yapıldı. Dünyanın farklı ülkelerinde Türkiye'ye gelen yetimler çok mutlu oldu. Daha sonra bazı belediyeler yetimlerin tespiti için elemanlar tayin etti. İki yıldır tespit edilen bu yetimlere yönelik yardım faaliyetleri gerçekleştiriliyor."

- "90 bin yetime bayramlık"

Bu sene de yetimler için ciddi bir organizasyona ev sahipliği yapacaklarını dile getiren Yıldırım, "Türkiye’de 34 bin 595, 40 ülkede 55 bin 974 olmaz üzere 90 bin 569 yetimin giysi ihtiyaçları giderildi. 20 Haziran'da yetimleri bir iftarda bir araya getiriyoruz. Herkesin yetimleri gündemine almasını istiyoruz. Bu çerçevede İstanbul'da yapacağımız yetim buluşmasında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yanı sıra birçok siyasetçi katılacak. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü, ramazanın son cumasında da yetimleri konu alan bir hutbe okutulacak. Başvurumuz üzerine Diyanetimiz bunu kabul etti." diye konuştu.

Yıldırım, yetim çocukların sevildiklerini görünce etraflarına mutluluk ve neşe saçtığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İİT bütün İslam ülkelerine; yetimlere sahip çıkılması için bir genelge yayımlandı. Biz bunu çok önemsiyoruz. Çünkü, misyoner teşkilatları, organ mafyası, fuhuş çeteleri ve benzeri örgütler özellikle kimsesiz çocuklar üzerinden kendi ağlarını kuruyor. Özellikle İslam dünyası üzerinde bu çocukları alıp götürerek kendi kötü emellerine alet ediyorlar. Bazen de götürüp yetiştiriyorlar ve tekrar İslam ülkelerine gönderip, bunları bakan veya lider yaptırarak İslam toprakları içerisinde kaosun devamlılığına bunlar üzerinden bir yol açıyorlar. Onun için kendi yetimlerimize ve hatta bütün dünya yetimlerine sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin tamamı artık yetimlere karşı duyarlı hale geldi."

- İHH'nın prensibi: yapmadığın hiç bir şeyi söyleme"

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, hem ramazan hem de kurban bayramında birçok insanı dünyanın farklı noktalarına göndererek, açtıkları hayır yolunun devamlılığını sağlamayı amaçladıklarını anlattı.

Gerek Türkiye içinde gerekse diğer ülkelerdeki sorunların yerinde görülmesi ve çözümlerinin gidenler tarafından ortaya konulması için yıllardır yardım seferberliği yaptıklarını anlatan Yıldırım, "İnsanlar yaşanan sorunları kendi gözleriyle gördükleri zaman çok daha aktif olabiliyorlar. Bizimle yurt dışına gidip gelen bazı insanlar, kendi yardım teşkilatlarını kurdular, gönüllü faaliyetlere girdiler. Biz reklamımızı yaptıklarımızı göstererek gerçekleştiriyoruz." dedi.

Mavi Marmara olayından sonra kendilerine yönelik baskıların arttığını belirten Yıldırım, halkın İHH'ya ilgisinde ciddi artış yaşandığını söyledi.

Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Halkın yaptığı yardımlar göz önüne alındığında, İHH kurulduğu gündem bu yana yapılan bağışları hiç düşmedi. Tüm baskılara rağmen her yıl ortalama yüzde 20 büyüdük. Geri dönüşümler çok iyi. İHH'nın şöyle bir prensibi var: Yapmadığın hiç bir şeyi söyleme. Yaptığın şeyi de şahitlerle birlikte insanlara duyur. Çalışmalarımızı böyle sürdürüyoruz."

Yorumlar