İftar ve sahurda ramazan topu yerine ses bombası atılıyor

- Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, iftar ve sahur vakitleri, 1880'den beri uygulanan geleneksel ramazan topu yerine ses bombasıyla duyuruluyor

Google Haberlere Abone ol
İftar ve sahurda ramazan topu yerine ses bombası atılıyor

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde iftar ve sahur vakitleri, 1880'den beri uygulanan geleneksel ramazan topu yerine ses bombasıyla duyuruluyor.

Müftü Mahallesi Göztepe mevkisinde, Ereğli Belediyesinde görevli zabıtalar, Karadeniz'de denizcilerin ve fenercilerin ilk piri olarak bilinen Şeyh Seyyid Nasrullah Hazretleri ve halifelerinin mezarlarının bulunduğu Hacı Baba Türbesi'nde önce dua etti, ardından ses bombasını ateşledi.

Yaklaşık 40 metre uzunluğundaki direkte eni 9, yüksekliği 7 metre olan dev Türk bayrağı da dalgalanan Göztepe'de atılan ses bombasının ardından, 114 bin 300 nüfuslu ilçede vatandaşlar iftarını açtı.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamasında, belediyenin 1880'de kurulduğunu anımsatarak aynı tarihten itibaren iftar ve sahurda, ilçeye hakim yerden atılan geleneksel topun yerini son yıllarda ses bombasının aldığını aktardı.

Ses bombasının kent merkezinin yanı sıra çevre belde ve köylerde de duyulduğunu söyleyen Uysal, gelenek haline gelen bu uygulamayla orucunu top sesiyle açmak isteyen vatandaşların iftar saatini heyecanla beklediklerini de ifade etti. Uysal, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 136 yıldır bir geleneği devam ettiriyoruz. Belediyemizde görevli zabıta ekipleri Karadeniz'de denizcilerin ve fenercilerin ilk piri olarak bilinen Şeyh Seyyid Nasrullah Hazretleri ve halifelerinin yatırlarının bulunduğu Hacı Baba Türbesi'nde dua ediyor ardından da dev Türk bayrağının da bulunduğu alandan ses bombasını ateşliyor. Bir geleneği yaşatmanın mutluluğu içerisindeyiz."

- Ereğli Belediyesinden iftar programı

Ereğli Belediyesi, ilk iftar nedeniyle Yaşlılar ve Gençler Evi'nde yaklaşık bin 500 kişinin katılımı ile iftar programı düzenlendi. İftara ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin yanı sıra, şehit aileleri, gazi ve gazi yakınları ile çok sayıda davetli katıldı.

Yorumlar