Ifo, Almanya'nın büyüme ve istihdam tahminini yükseltti

- Ifo, Almanya’nın bu yıl için GSYH artış tahminini yüzde 1,8’e, gelecek yıl için ise yüzde 2’ye revize etti - Ifo Ekonomik Tahmin Müdürü Wollmershaeuser: -"Alman ekonomisi güçlü ve istikrarlı"

Google Haberlere Abone ol
Ifo, Almanya'nın büyüme ve istihdam tahminini yükseltti

FRANKFURT (AA) - Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya'ya ilişkin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,8’e, gelecek yıl için ise yüzde 2’ye yükseltirken, istihdamın rekor seviyeye yükselmesinin beklendiğini bildirdi.

Merkezi Münih'te bulunan Ifo, Almanya ekonomisine ilişkin nisan büyüme ve istihdam tahminini güncelledi.

Ifo’da yapılan açıklamada, enstitünün 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin ekonomik tahminlerini önemli ölçüde artırdığı ve rekor seviyede yüksek istihdam beklediği bildirildi.

Açıklamada, Almanya’nın bu yıl için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artış tahmininin yüzde 1,5’ten yüzde 1,8’e ve gelecek yıl için de yüzde 1,8’ten yüzde 2’ye çıkarıldığı kaydedildi.

-Bu yıl yüzde 5,7 işsizlik bekleniyor

İstihdam edilen kişi sayısının 2016'daki 43 milyon 595 binden bu yıl 44 milyon 186 bine ve gelecek yıl da 44 milyon 571 bine yükselmesinin beklendiği aktarılan açıklamada, "İşsiz sayısı geçen yıl 2 milyon 691 bin iken bu yıl 2 milyon 537 bine, önümüzdeki yıl da 2 milyon 437 bine düşecek. İşsizlik oranı bu yıl yüzde 6,1'den yüzde 5,7'ye, 2018'de ise yüzde 5,5'e gerileyecek." tahmininde bulunuldu.

Enflasyonun ise bu yıl yüzde 0,6'dan yüzde 1,7'ye çıkmasının, önümüzdeki yıl da yüzde 1,6 olmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, bütçe fazlasının da bu seçim yılındaki 26,4 milyar avro seviyesinden 19,1 milyar avroya düşmesinin ancak 2018 yılında 22,9 milyar avroya yükselmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

-"Alman ekonomisi güçlü ve istikrarlı"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ifo Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, Alman ekonomisinin güçlü ve istikrarlı olduğunu belirterek, "Şu anda öylesine güçlü bir ilk yarı yıl yaşıyoruz ki bu ivme bizi önümüzdeki yıla taşıyacak." yorumunda bulundu.

Önceki yıllarda olduğu gibi, bu yükselişin, özellikle inşaat sektörü ve özel tüketim olmak üzere iç talep tarafından teşvik edildiğine dikkati çeken Wollmershaeuser, "Ancak şimdi dinamizm üretime yayılıyor. Avro Bölgesinin ve dünyanın geri kalan kısmında ekonominin yükselmesi, ihracatı artıyor. Ifo İş Anketi'nde firmaların iş dünyası beklentileri 1990'dan bu yana en yüksek seviyede." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Almanya ekonomisine ilişkin bu yıl için yüzde 1,9 ve gelecek yıl için de yüzde 1,7’lik büyüme öngördüğünü açıklamıştı.

Yorumlar