Ifo, Almanya'nın büyüme tahminini yükseltti

- Almanya’nın bu yıl için GSYH artış tahmininin yüzde 1,6’dan yüzde 1,8’e, gelecek yıl için ise 1,5’ten 1,6’ya çıkarıldığı kaydedildi

Google Haberlere Abone ol
Ifo, Almanya'nın büyüme tahminini yükseltti
FRANKFURT (AA) - Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya'ya ilişkin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,8’e, gelecek yıl için ise yüzde 1,6’ya yükseltti.

Merkezi Münih'te bulunan Ifo, Almanya ekonomisine ilişkin nisan ayında ülkenin diğer ekonomi kuruluşlarıyla yaptığı büyüme tahminini güncelledi.

Ifo’da yapılan açıklamada, Almanya’nın bu yıl için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artış tahmininin yüzde 1,6’dan yüzde 1,8’e ve gelecek yıl için de yüzde 1,5’ten yüzde 1,6’ya çıkarıldığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ifo Konjonktür Analizi ve Anketler Merkezi Geçici Müdürü Timo Wollmershaeuser, 2016 yılının ilk çeyreğinin Alman ekonomisi için beklenenden daha iyi geçtiğini dile getirdi.

Almanya'daki işsizliğin bu yıl yüzde 6,1'e düşmesini ve gelecek yıl bunun devam etmesini beklediklerini belirten Wollmershaeuser, "İşsizlikteki düşüşün durması, iş gücüne kademeli olarak giren mültecilerin etkisini yansıtıyor." değerlendirmesini yaptı.

Wollmershaeuser, istihdam edilen kişi sayısının 2015'te 43,1 milyondan 2016'da 43,6 milyona ve 2017'de de 43,9 milyona ulaşmasını öngördüklerini ifade ederek, kamu bütçe fazlasının ise 2015'teki 19,6 milyar avrodan bu yıl 10,6 milyar avroya düşmesini, gelecek yıl da bu seviyede devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Almanya'nın enflasyon beklentilerine ilişkin tahminleri de aktaran Wollmershaeuser, "Enflasyon, geçen yılki yüzde 0,3'ten bu yıl yüzde 0,5'e, gelecek yıl da yüzde 1,5'e çıkacak. Almanya böylece, Avrupa Merkez Bankasının yüzde 2'nin hemen altındaki enflasyon hedefine yaklaşıyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Ifo'nın Almanya'ya ilişkin büyüme tahminleri, Almanya Merkez Bankasına (Bundesbank) göre daha iyimser gerçekleşti. Bundesbank, Almanya ekonomisine ilişkin bu yıl için yüzde 1,7 ve gelecek yıl için de yüzde 1,4’lük büyüme öngördüğünü açıklamıştı.

Yorumlar