İçişleri Bakanı Ala: (2)

- "Terör saldırılarının içerisinde bunların bir şekilde katkıda bulunmadığını düşünmek mümkün değildir. Mesela Türkiye'deki bir bombalama organizasyonunu yapan kişi gözaltına alınıyor, içeriden isim veriyor. İçerideki isim, oradaki devlet görevlisi. Ve 'onların bilgisi olduğunu' söylüyor. O olayın, 'Türkiye'deki organizatörü' iddiasıyla birisi gözaltına alınıyor, Suriye'den girmiş, içeride irtibatlı olduğu kişiler içerisinden Şanlıurfa'da görevli var. Bu darbeci FETÖ, Türkiye'nin Boko Haram'ıdır" - "(Uludere olayı) Somut bilgiler ve ihbarlar çok daha artıyor. Şimdi bu artmadan dolayı bu konu da dahil olmak üzere hangi konuda, önceki durumdan farklı bir bilgi gelirse, o konuda elbette soruşturma açılacaktır. Nitekim, mesela Hrant Dink olayında, şu anda bile gözaltılar oldu, dün akşam. Çünkü yeni bilgiler, belgeler ortaya çıkıyor" - "(OHAL'in süresi) O zaman geldiğimiz noktaya bağlı. Elbette geldiğimiz noktada eğer ihtiyaç duyulursa, uzatılabilir. Eğer şartlar uzatma ihtimalini ortaya çıkarırsa uzatırız, fakat ona ihtiyaç duymayacak biçimde kurguladık, planlarımızı yaptık"

Google Haberlere Abone ol
İçişleri Bakanı Ala: (2)

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Terör saldırılarının içerisinde bunların bir şekilde katkıda bulunmadığını düşünmek mümkün değildir. Mesela Türkiye'deki bir bombalama organizasyonunu yapan kişi gözaltına alınıyor, içeriden isim veriyor. İçerideki isim, oradaki devlet görevlisi. Ve 'onların bilgisi olduğunu' söylüyor. O olayın, 'Türkiye'deki organizatörü' iddiasıyla birisi gözaltına alınıyor, Suriye'den girmiş, içeride irtibatlı olduğu kişiler içerisinden Şanlıurfa'da görevli var. Bu darbeci FETÖ, Türkiye'nin Boko Haram'ıdır." dedi.

Bakan Ala, A Haber televizyonunda katıldığı programda, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, soruları yanıtladı.

"Generaller bir nevi üçlü kararnameyle mi atanacak?" yönündeki soru üzerine, "Bazılarında Bakanlar Kurulu kararı olur, bazılarında üçlü kararname olur. Öncesinde öyle çok prosedür var ki üçlü kararname neredeyse, formalite haline gelmiş." dedi.

Üç ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiği hatırlatılarak ve bu kapsamda başka adımların atılıp atılmayacağına ilişkin soru üzerine Bakan Ala, "Darbeci FETÖ ile mücadelede alınması gereken kararlar, yapılması gereken işler var. Bir, bu işi yapanların cezalandırılması. İkincisi de, bu tehlikenin ortadan kaldırılmasına yönelik alınacak önlemlere ilişkin kararnamelerin yayınlanması. Yani bir, suç işlendi onun gereği yapılıyor. İkincisi, henüz tehlike geçmiş değil, bir tehdit var ve o tehdidin ortadan kaldırılması için gerekli önlemler var." yanıtını verdi.

OHAL'in darbeci FETÖ için ilan edildiğini, halka yönelik olağanüstü halin bulunmadığını, devleti düzene sokmak için OHAL ilan ettiklerine işaret eden Ala, "Önceden 'milleti hizaya çekmek için' diyorlardı, böyle bir şey bizde yok." diye konuştu.

"OHAL süresinde bir uzatma olup olmayacağına" ilişkin soruya karşılık ise Ala, "O zaman geldiğimiz noktaya bağlı. Elbette geldiğimiz noktada eğer ihtiyaç duyulursa uzatılabilir. Ama bizim çalışmalarımızın hedefi bu süre içerisinde çalışmalarımızı bitirmektir. Eğer şartlar uzatma ihtimalini ortaya çıkarırsa uzatırız, fakat ona ihtiyaç duymayacak biçimde kurguladık, planlarımızı yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

- "İstihbarat bilgisini almış Suriye'den ama gerekli yerlere bildirmemiş"

Bakan Ala, "Uludere, Rus uçağının düşürülmesi ve Fenerbahçe'nin şike dosyasında Fetullahçı yapının parmağı olduğu yorumları ve iddiaları var, siz ne dersiniz bu üç konuda?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"Olabilir. Peşinen 'olamaz' diyemeyiz, olabilir. Daha önce, benim için bunlar sürpriz değil. 6-7 Ekim olaylarında parmakları zaten çıktı ortaya, görevden aldık bir kısmını. Ayrıca terör olaylarında, bombalama işlerinde bile bazıları hakkında soruşturma açtık, irtibatlarını tespit ettik, bunlar hakkında soruşturma devam ediyor. Yani istihbarat bilgisini almış, Suriye'den ama gerekli yerlere bildirmemiş. Mesela Şanlıurfa'da hem polis içerisinde hem Jandarma içerisinde istihbarat yetkililerinin oradaki görevlileri, böyle bir istihbaratı değerlendirmeye aldıktan sonra, gerekli yerlere bildirmediğini, onlarla birlikte çalıştıklarını bile tespit edip, soruşturmalar açtık."

Bundan sonra daha çok şeyin ortaya çıkabileceğine işaret eden Ala, şunları söyledi:

"Terör saldırılarının içerisinde bunların bir şekilde katkıda bulunmadığını düşünmek mümkün değildir. Mesela Türkiye'deki bir bombalama organizasyonunu yapan kişi gözaltına alınıyor, içeriden isim veriyor. İçerideki isim, oradaki devlet görevlisi. Ve 'onların bilgisi olduğunu' söylüyor. O olayın, 'Türkiye'deki organizatörü' iddiasıyla birisi gözaltına alınıyor, Suriye'den girmiş, içeride irtibatlı olduğu kişiler içerisinden Şanlıurfa'da görevli var. Bu darbeci FETÖ, Türkiye'nin Boko Haram'ıdır. Her şey ortaya çıktı, halen inkar ediyorlar. Hiç kimse birbirine 'ben onu tanımıyorum, bunu tanımıyorum....' Kim yaptı kardeşim bu kadar işi? Her şey ortada. Yalan söyleye söyleye, birbirlerini gizleye gizleye dışarıdan da görünmediklerini zannediyorlar. Başka bir dil kullanıyorlar ama yaptıkları itibarıyla Afrika'da Boko Haram neyse, DAEŞ neyse bu, o."

Bakan Ala, "O, bir patlamanın ardından gözaltına alınan kişi bir 'jandarma' dediniz, o yetkili FETÖ'cü olarak gözaltına alındı mı?" sorusuna, "O kadar detaylı söylemeyelim. Bizim de değerlendirmemiz öyle. Daha önceden soruşturma başlatıldı ama böyle çok sayıda olay çıkabilir." yanıtını verdi.

- "Önceki durumdan farklı bir bilgi gelirse o konuda elbette soruşturma açılacaktır"

Ala, "Uludere dosyası yeniden açılmalı mı?" şeklindeki soru üzerine ise "Bu kadar hadiseden sonra devletin elindeki somut bilgiler ve ihbarlar çok daha artıyor. Şimdi bu artmadan dolayı, bu konu da dahil olmak üzere, hangi konuda, önceki durumdan farklı bir bilgi gelirse, o konuda elbette soruşturma açılacaktır. Nitekim, mesela Hrant Dink olayında, şu anda bile gözaltılar oldu, dün akşam. Çünkü yeni bilgiler belgeler ortaya çıkıyor. Orada da benim de tahminim, bu soruşturmalar, incelemeler devam ettikçe, bu vaziyet etme biçimi, inisiyatif devam ettikçe orada da farklı hususlar ortaya çıkacaktır." değerlendirmesini yaptı.

"FETÖ parmağı olduğunu mu tahmin ediyorsunuz?" sorusuna karşılık Ala, "Bunların da parmağı olduğu kanaatindeyim." dedi.

- "İstihbarat örgütü gibi örgütlenmiş"

"Darbeciler üzerinden çıkan 'bir dolar'ların sırrının sorulması üzerine Ala, "Bunların kendilerinin, haberleşme biçimleri." ifadesini kullandı.

Dolarların üzerindeki harflerin, rütbeleri belirlediğini anlatan Bakan Ala, "Üzerine o harf yazan bir dolar kimdeyse, o daha üst rütbede oluyor. Adam diyelim ki öğretmen, bir tuğgeneralin yanına gidip de onu gösterdiğinde... O çıkıyor şimdi ortaya. Eğer bir doların üzerindeki harf, kendi hiyerarşilerindekinden daha önemli bir harf varsa, o ona emir veriyor. Onu gösteriyor. Böyle akıl dışı. Büyük bir gerçekten suç örgütü ve istihbarat örgütü gibi örgütlenmiş. Akla, hayale gelmeyecek haberleşme yöntemleri var." diye konuştu.

"Gülen'in üçüncü bir ülkeye gitmesine göz yumulacağı" yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Ala, ABD ile Türkiye'nin vazgeçilemez ikili ilişkileri bulunduğunu, ABD'nin Gülen'i kesinlikle iade etmesi gerektiğini belirterek, "Prosedürlerin yürütülmesi sonucunda Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini söylüyorum ve edilecektir. O inancımı da dile getiriyorum." dedi.

"FETÖ'nün Türkiye'deki bir numarasının kim olduğu ve ismi netleşen olup olmadığı" yönündeki soru üzerine de İçişleri Bakanı Ala, "Her bir kurum için bir imam atamışlar. Yani her bir olay için başka birini atamışlar. Dolayısıyla, burada birden çok bir kişi var. Birden fazla bir numara var. Böyle bir yapı. Zaten, o kadar megaloman bir şeyin kendi altında, hemen ikinci, üçüncü yok. Kendisinden sonraki hepsi, onuncu sırada bir numara." karşılığını verdi.

(Bitti)

Yorumlar