İBB Meclis üyeleri Kudüs'e gidecek

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, Filistin'in başkenti Kudüs'ü ziyaret edecek. Kudüs ziyareti için 160 meclis üyesi başvuruda bulundu. Üç grup halinde gerçekleştirilecek Kudüs programı için de onay İBB Meclis toplantısında oy birliğiyle kabul edildi - Birinci grup 22-25 Şubat, ikinci grup 01-04 Mart ve üçüncü grup 08-11 Mart 2018 tarihinde Kudüs'e gidecekler. Kudüs'e gidenler Mescidi Aksa'da Cuma namazı kılacak. Bölgedeki peygamber ve evliyaların kabirleriyle tarihi mekanları ziyaret edecek. Kudüs'e gidecek Meclis üyelerinin masrafları İBB bütçesinden karşılanacak

Google Haberlere Abone ol
İBB Meclis üyeleri Kudüs'e gidecek

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis üyeleri, Filistin'in başkenti Kudüs'e ziyarette bulunacak. Kudüs ziyareti için 160 meclis üyesi başvuru yaptı.

Belediyenin Saraçhane'deki yerleşkesinde gerçekleşen meclis toplantısında Meclis üyelerinin Filistin’in başkenti Kudüs'e gerçekleştirecekleri ziyaret konusu ele alındı.

Meclis İkinci Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın başkanlık ettiği toplantıda söz alan CHP Meclis üyesi Ercan Erdem, Kudüs'e yapılacak ziyareti olumlu bulduklarını kendisinin de gitmek için müracaat ettiğini belirterek, Kudüs için Filistin'in başkenti "Doğu Kudüs" tabirinin kullanılmasını yanlış bulduğunu söyledi.

Erdem, "Kudüs'ü görmeme rağmen tekrar gideceğim. Filistin halkının durumunu görmek için gidiyorum. Büyük siyaset için gitmiyorum. CHP adına bir şey ifade etmek istiyorum: Kudüs’ün başkenti olması isteniyorsa, Filistin Büyükelçiliğinden vize almak gerekiyor. İsrail'den vize almak gerekmezdi." dedi.

Bunun üzerine bir açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan, Erdem’i olaya İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) gözüyle baktığını savunarak, eleştirdi.

Parti ayırımı yapmaksızın başvuran her meclis üyesinin 3 grup halinde Kudüs’e gidebileceğini ifade eden Başalan, "Kudüs'ü ziyaret ederek, Filistin'in başkenti olarak kabul ettiğimizi göstermek ve Filistin halkının yanında yer aldığımızı ortaya koymak istiyoruz. Filistin’in yanında yer aldığımızı dünyaya göstermek istiyoruz." diye konuştu.

Başalan, şimdiye kadar 160 üyenin Kudüs'e gitmek için başvuruda bulunup, listeye adını yazdırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Seçim bölgelerine göre bir ziyaret gerçekleşecek. Şimdiye kadar 160 kişi müracaat etti. Birinci grup 22-25 Şubat, ikinci grup 01-04 Mart ve üçüncü grup 08-11 Mart 2018 tarihinde Kudüs'e gideceklerdir. Kudüs'e gidince ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’da Cuma namazı kılacağız. Oradaki peygamberlerin ve evliyaların kabirlerini ziyaret edeceğiz. Ayrıca Kudüs'te bulunan Büyükelçiliğimiz ve TİKA'mızı da ziyaret ederek, Filistinli kardeşlerimizle bir araya gelerek onların yanında yer aldığımızı göstereceğiz. Kudüs programının hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ise Başalan'ın, "İsrail'in, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) gözüyle bakıyorlar" sözlerine tepki gösterdi. CHP'nin Kudüs konusundaki hassasiyetinin toplum tarafından bilindiğini kaydeden Gülsever, geçmişte pek çok genç CHP’linin Filistin davası için savaştığını söyledi.

Gülsever, "Kudüs konusunda CHP'nin görüşü açık, net ve sarihtir. Bu amaçla da bu öneri geldiğinde arkadaşlarımızla iştirak edeceğimizi ifade ettik. Bu tip konularda hala birbirimizin üzerinden siyaset yaparak, köşeye sıkıştırarak bir sonuç almaya çalışmaktan kendimizi kurtaralım. Bundan dolayı kimse kendine siyasi bir rant elde edemez. Hep birlikte üzerinde hem fikir olduğumuz konularda böyle yapmayalım." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Gümüşdağ, maddeyi oyladı. Meclis üyelerinin Kudüs'e yapacakları gezi İBB Meclisi'nde kabul edilerek geçti.

Kudüs'e gidecek heyetin masrafları, 6245 sayılı Harcırah Kanunu mucibince İBB bütçesinden karşılanacak.

Yorumlar