Husilerin BAE gemisine saldırısı

- Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen açıklarında saldırıya uğrayan geminin silahsız olduğunu ve askeri vasıf taşımadığını duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Husilerin BAE gemisine saldırısı

SANA (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen açıklarında Husilerin saldırısına uğrayan geminin silahsız olduğunu ve askeri vasıf taşımadığını bildirdi.

BAE resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre BAE Dışişleri Bakanlığı, cumartesi günü Babu'l Mendeb Boğazı'nda saldırıya uğrayan "Swift" adlı geminin silahsız olduğunu ve tüm mürettebatın sivillerden oluştuğunu açıkladı.

Bakanlık, askeri vasıf taşımayan geminin ulusal bir iş makinesi şirketine ait olduğunu belirtti. Aden'e doğru rutin seferini yapan geminin Babu'l Mendeb'teki diğer sivil ve ticari gemiler gibi uluslararası sularda seyir halindeyken Husilerin saldırısına maruz kaldığı ifade edildi.

Açıklamada, "Husiler ve (devrik Cumhurbaşkanı) Salih yanlılarının sivil gemiye saldırması, yaralı ve insani yardım taşıyan gemileri hedef alarak deniz korsanlığı yapmaya devam etmesi açık denizcilik serbestisini tehlikeye sokacaktır." denildi.

Geminin 24 kişilik mürettebatının 10'unun Hindistan, 7'sinin Ukrayna, 4'ünün Mısır, diğer üçünün ise Litvanya, Filipinler ve Ürdün vatandaşı olduğu ve saldırı sonucu yaralananların BAE'de tedavi altına alındığı aktarıldı.

Ayrıca Swift adlı geminin geçen ay boyunca binden fazla Yemenli yaralının yanı sıra tonlarca insani yardım taşıdığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, daha önce yaptığı açıklamada, Aden limanı yakınlarında saldırıya uğrayan BAE'ye ait geminin insani yardım gemisi olmadığını söylemişti.

Husiler, geminin savaş gemisi olduğunu iddia etmiş ve saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. Uluslararası ve Arap kamuoyunda tepkiyle karşılanan olay, Yemen hükümeti tarafından "terör eylemi" olarak nitelendirilmişti.

Yorumlar