Husi heyetinin Bağdat ziyareti

BAĞDAT (AA) - Yemen müzakerelerine Husiler adına katılan heyetin, Irak'ın başkenti Bağdat'a gelerek önce Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, ardından İran'a...

Google Haberlere Abone ol
Husi heyetinin Bağdat ziyareti

BAĞDAT (AA) - Yemen müzakerelerine Husiler adına katılan heyetin, Irak'ın başkenti Bağdat'a gelerek önce Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, ardından İran'a yakın Şii milis grupların liderleriyle görüşmesi tartışmalara neden oldu.

Irak'a "resmi ziyaret" gerçekleştirdiklerini açıklayan Husi heyeti, iki gün önce geldiği Bağdat'ta hükümet binaları ve çok sayıda yabancı misyon temsilciliğinin bulunduğu Yeşil Bölge'ye geçerek Dışişleri Bakanı Caferi ile görüştü.

Caferi'nin ofisinden yapılan açıklamada, heyetin Kuveyt'teki görüşmeler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'yle (GPC) kurdukları ve uluslararası toplum tarafından tanınmayan Yüksek Siyasi Konsey hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Açıklamaya göre Caferi, görüşmede Yemen'e askeri müdahaleyi reddettiklerini ve krizin çözümü için taraflar arasında diyaloğu önemsediklerini söyledi.

Husi heyeti, Caferi'nin yanı sıra Şii Yüksek İslami Konseyi lideri Ammar el-Hekim'le de bir araya geldi.

- Şii milis talebi iddiası

Heyetin Bağdat'ta ayrıca, Şii milis gücü Ketaib İmam Ali'nin başını çeken Ebu Azrail ile görüşmesi dikkati çekti. Söz konusu görüşmeye ilişkin sosyal medyada yayımlanan ve tartışma konusu olan görüntüde Ebu Azrail'in Husi heyetinin yanında durarak, Suudi Arabistan'a yönelik, "Yemen'e de geleceğiz. Bizden kaçınız yok." sözlerini sarf ettiği görüldü.

Bağdat'ta bulunan Husi heyetinin İran'a yakın ve mezhepçi politikalarıyla bilinen eski Başbakan Nuri el-Maliki, Bedir Güçleri lideri Hadi el-Amiri ve diğer Şii milis gruplarıyla görüşeceği de ifade ediliyor. Heyetin, Şii milis liderleriyle görüşmesinde Yemen'de yanlarında çatışmak üzere milis gücü istediği iddia ediliyor.

Husi heyetinin Irak'tan sonra İran ve Lübnan'a geçeceği kaydedildi.

Yorumlar