Husi heyetin Bağdat ziyareti

- Yemen hükümeti, Bağdat yönetiminden, Husiler tarafından kurulan Yüksek Siyasi Konsey'e ilişkin resmi tutumunu acilen netleştirmesini istedi

Google Haberlere Abone ol
Husi heyetin Bağdat ziyareti

SANA (AA) - Yemen hükümeti, Bağdat yönetiminden, Husiler tarafından kurulan Yüksek Siyasi Konsey'e ilişkin resmi tutumunu acilen netleştirmesini istedi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın bakanlar kurulu kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Yemen hükümeti, Husi heyetin geçtiğimiz haftaki Irak ziyaretine ve bazı yetkililer tarafından karşılanmasına işaret ederek, "Karşılama ve bu bağlamda yapılan açıklamalar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2216 sayılı kararına aykırı olmasının yanı sıra Yemen halkının iradesi ile isyancı hareketlerin sona ermesini isteyen ve meşru sistemi destekleyen uluslararası görüş birliğine meydan okumadır." ifadelerini kullandı.

Irak hükümetinin Husi milislerin karşılanmasındaki belirsiz tutumu ile Iraklı bazı yetkililerle bir araya gelmesinin ardından Yüksek Siyasi Konsey'in tanınmasına ilişkin basında yer alan haberler karşısındaki sessizliğin, Irak cumhurbaşkanlığı ya da hükümeti tarafından konu hakkında acilen bir açıklama yapılması gerektirdiğini ifade etti.

Irak'ın, Arap Birliği ile BM üyelikleri aracılığıyla "Yemen'de isyancı hareketlerin sona ermesi ve meşru hükümetin görevine geri dönmesi" konusunda mutabık Arap ve uluslararası görüşü desteklediğini hatırlatarak, Irak cumhurbaşkanlığından ya da hükümetten resmi bir açıklama beklediğini, halihazırdaki durumun açıklığa kavuşmamasının kendilerini üzeceğini, bunun da göz önüne alınması gerektiğini ifade etti.

Yemen hükümeti, Arap ülkeleri arasındaki dayanışma konusunda kardeş Irak'ın istekli olduğuna inandığını vurgulayarak, Irak'ın ülkenin istikrarını sekteye uğratan, Arap ülkeleriyle bölgesel güvenliği tehdit eden isyancı milislerin yanında yer almayacağına ilişkin beklentisini aktardı.

İsyancıların, Kuveyt'te gerçekleştirilen müzakerelerde barışı reddettiği ve seçimini, Yemen halkının öldürülmesi, devlet kurumlarının yıkılması yönünde kullandığı ayrıca ülkede daha önce görülmemiş ve kabul edilemeyecek mezhepsel eylemler içinde olduğu kaydedildi.

Husiler, Salih yanlılarıyla kurdukları Yüksek Siyasi Konsey'i tanıtmak için geçen hafta Irak, Lübnan ve İran'ı kapsayan bir bölge turu başlatmıştı. Heyet beş günlük Bağdat ziyareti kapsamında, pek çok devlet yetkilisi ile görüşmüş, Şiilere ait türbeleri ziyaret etmişti.

Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam, ziyarete ilişkin, Yüksek Siyasi Konsey'inin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtmişti.

Yemen'de Husiler ile devrik lider Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC), 28 Temmuz'da devlet işlerinin idaresi için Yüksek Siyasi Konsey kurduklarını açıklamıştı. Uluslararası toplum tarafından tanınmayan konseyde Salih yanlıları ile Husilerden beşer üye bulunuyor.

Yorumlar