Hürrem Sultan aşevi Kudüs'teki yoksulları doyuruyor

- Kudüs'te Hürrem Sultan tarafından yaptırılan “Haseki Sultan Aşevi” şehirde yaşayan yoksullara dört buçuk asırdan beri sıcak yemek dağıtıyor - Aşevi aşçısı Cabir: - "Sekiz yıldır çalıştığım aşevinde kayıtlı olan ve yıl boyu günlük yemek ihtiyacını buradan karşılayan 135 aile var. Ramazan aylarında Kudüs'e gelen ziyaretçilerin artmasından dolayı aşevine gelenlerin sayısı artıyor" - Kudüslü Harub: - "Ramazan ayında ve sonrasında da ailemin yiyeceğini bu aşevinden temin ediyorum. İhtiyacım olmasa buraya gelmem. İnşallah bu hayır evi daima yemek dağıtmaya devam eder, çünkü buna ihtiyacı olan çok insan var" - Seksen iki yaşındaki Kudüslü Hamdan amca: - "Annem hayattayken onlarca yıl boyunca beraberce bu aşevine gelerek yemek aldık. Şimdi ise arada bir geliyorum, dağıtılan yemekler çok temiz ve lezzetli"

Google Haberlere Abone ol
Hürrem Sultan aşevi Kudüs'teki yoksulları doyuruyor

KUDÜS (AA) - TURGUT ALP BOYRAZ - Kudüs'te Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından 1552 yılında yaptırılan "Haseki Sultan Aşevi" şehirde yaşayan yoksullara 464 yıldır sıcak yemek dağıtmaya devam ediyor.

Mescid-i Aksa'nın batıya bakan tarafındaki Meclis Kapısı'ndan çıkınca biraz ilerde karşınıza gelen aşevi, her gün yüzlerce kişiye yemek ikram ediyor. Osmanlı vakıf geleneğinin hala devam eden önemli örneklerinden olan aşevinin ziyaretçileri Ramazan'da daha da artıyor. Elinde tencerelerle gelen genç, yaşlı tüm ihtiyaç sahiplerine gününe göre et, tavuk, pilav, çorba ve sebze gibi yemekler veriliyor.

- Ramazan'da gelenlerin sayısı artıyor -

Osmanlının 1917'de Kudüs'ten çekilmesinin ardından gelirlerinin önemli bölümünü kaybeden aşevinin giderlerini ise bugün Kudüs'teki İslami Vakıf ve hayırseverler karşılıyor.

AA muhabirine konuşan aşevi aşçısı Samir Cabir, sekiz yıldır çalıştığı aşevine kayıtlı olan ve günlük yemek ihtiyacını buradan karşılayan 135 ailenin olduğunu söyledi. Ramazan aylarında Kudüs'e gelen ziyaretçilerin artmasından dolayı aşevine uğrayanların sayısının da yükseldiğini belirten Cabir, "Son günlerde 50 aile daha aşevine kayıt yaptırdı. Bu aileler de tüm yıl boyunca yemek ihtiyaçlarını buradan karşılayacak." diye konuştu.

Aşevinde normalde günlük 150 kilo tavuk pişirilirken, Ramazan'da bu oran 220 kiloya kadar çıkıyor.

Altı kişilik ekibiyle her sabah saat beşte iş başı yaptığını ifade eden Cabir, şehirdeki durumu, "Fakirler sadece Ramazan'da hatırlanmak için değil. Kudüs'teki kötü ekonomik gidişat ve yüksek işsizlikten dolayı burada tüm yıl boyunca yoksul insanlar var." diye özetliyor.

- Yıl boyu gelen ihtiyaç sahibi aileler var -

Kudüslü Musa Harub, dört kişilik ailesinin günlük gıda ihtiyacını "Haseki Sultan Aşevi"nden karşıladığını söylüyor. Aşevinden yemek aldıktan sonra AA muhabirine konuşan 57 yaşındaki Harub, "Ramazan ayında ve sonrasında ailemin yiyeceğini bu aşevinden temin ediyorum. İhtiyacım olmasa buraya gelmem. İnşallah bu hayır evi daima yemek dağıtmaya devam eder, çünkü buna ihtiyacı olan çok insan var." diye konuştu.

Seksen iki yaşındaki Kudüslü Hamdan amca ise annesi hayatta iken onlarca yıl boyunca beraberce bu aşevine gelerek yemek aldıklarını ifade etti. Şimdi ise arada bir buraya geldiğini belirten Hamdan, dağıtılan yemeklerin çok temiz ve lezzetli olduğunu belirtti.

Geçmişte seyyahlara ev sahipliği de yapan aşevi sadece Müslümanlara değil ayni zamanda fakir Hristiyan ailelere de hizmet veriyor.

Hürrem Sultan'ın Kudüs'te bulunan eserleri sadece bununla da sınırlı değil. Kadim Kudüs olarak bilinen ve neredeyse her adım başı bir Osmanlı eserine rastlanan sur içi bölgesinde Hürrem Sultan'ın yaptırdığı eserler arasında mescit, medrese ve bimarhane (hastane) de bulunuyor.

Yorumlar