Hurda parçalarla "uçan canavar" yaptılar

- Balıkesir'de otomobil aksesuar ve modifiye işleriyle uğraşan çift, 3 yıl önce başladıkları kendi imalatları olan arazi aracını tamamladı - Sadece pazar günlerinde çalışarak, hurda otomobil parçalarından "buggy" tarzı aracı üreten çift, 135 beygir gücü ve 2000 cc silindir hacmine sahip, turbo sistemli araca "uçan canavar" anlamına gelen "flying monster" adını verdi - Birol Sözener: - "Çocuğumuzu kaybettikten sonra, önceden onunla geçirdiğimiz pazar günlerinde boş zamanlarımızda çok büyük sıkıntı çektik. Acı anılarımız depreşmesin diye topladığımız malzemelerle bu işe girmeye karar verdik ve çok kısa bir sürede iyi sonuçlar elde ettik"

Google Haberlere Abone ol
Hurda parçalarla "uçan canavar" yaptılar

BALIKESİR (AA) - SERGEN SEZGİN - Balıkesir'in Bandırma ilçesinde otomobil aksesuar ve modifiye işleriyle uğraşan evli çift, 3 yıl önce 18 yaşındayken lösemiden yaşamını yitiren çocuklarının acısını hafifletmek amacıyla pazar günleri çalışarak, hurda otomobil parçalarından "buggy" tipi arazi aracı yaptı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Birol (49) ve eşi Özlem Sözener'in (41) oğulları Mehmet Can, 2010'da lösemiye yakalandı.

Bursa'da, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ilik nakli yapılan Mehmet Can Sözener, tedavilerine rağmen 2013'te yaşamını yitirdi.

Çocuklarıyla tedavi sürecinde her pazar gününü farklı etkinliklerle geçiren çift, evlat acısını hafifletmek amacıyla hurda otomobillerin işe yarar parçalarını toplayarak bir arazi aracı üretmeye karar verdi.

"Buggy" tipi araçların yapısından yola çıkarak çalışmalarına başlayan çift, yaklaşık 3 yılda 135 beygir gücü ve 2000 cc silindir hacmine sahip, turbo sistemli araç yapmayı başardı. Sözener çifti, araca "uçan canavar" anlamına gelen "flying monster" adını verdi.

- "Maliyeti 10-15 bin lira bile değil"

Birol Sözener, lise yıllarından bu yana arazi araçlarına ilgi duyduğunu söyledi.

Daha önce "micro light" adını verdiği hafif, iki kişilik uçak yapmayı denediğini ve 2011'de bitirme aşamasındayken oğlunun lösemiye yakalanması nedeniyle bu projeyi yarım bıraktığını anlatan Sözener, "Çocuğumuzu kaybettikten sonra, önceden onunla geçirdiğimiz pazar günlerinde boş zamanlarımızda çok büyük sıkıntı çektik. Acı anılarımız depreşmesin diye topladığımız malzemelerle bu işe girmeye karar verdik ve çok kısa bir sürede iyi sonuçlar elde ettik." dedi.

Sözener, aracın son rötuşlarını tamamlayıp ay sonuna doğru yapılacak Bandırma Kuş Festivali'nde sergileyeceklerini aktardı.

- "Aşırı süspansiyonlu ve esnek bir araç"

Araçta eski bir Renault 21 motoru kullandığını söyleyen Sözener, şöyle konuştu:

"Eşimle geceleri geç saatlere kadar çalıştık. Hurda parçalar kullandık. Bu yüzden yüksek bir maliyeti olmadı. Toplam maliyet 10-15 bin lira civarında bile değil. Tam kapasite çalışması için son rötuşlarını yapıyoruz. Festivalde yürür halde olacak. Aracımız çift turbo, 135 beygir gücünde. 'Treen turbo' denilen bir sistemi uyguladık. Bu şekilde 200 beygire kadar yükseliyor. Ön süspansiyon salıncakların boyu 98 santimetre. 40-50 santimetre esneme kapasitesine sahip. 2 metre 30 santimetre genişliğe sahip. Ön ve arka tekerleklerinde hareket kabiliyeti var. Aşırı süspansiyonlu ve esnek bir araç. Güvenlik açısından da çok üst düzey bir kapasite yaptık."

Özlem Sözener de çocuklarının vefatının ardından bu acıyı hafifletmek için tasarladıkları aracı yapabilmek amacıyla gece gündüz demeden çalıştıklarını dile getirdi.

Yorumlar