Hollande'a Cezayir katliamlarını anma günü çağrısı

- Paris'e bağlı Seine-Saint-Denis Bölge Meclisi Başkanı Stephane Troussel, Fransa'nın Cezayir'de gerçekleştirdiği katliamların araştırılması, 17 Ekim'in katliamları tanıma ve anma günü ilan edilmesi çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Hollande'a Cezayir katliamlarını anma günü çağrısı

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın görev süresi sona yaklaşırken, seçim vaatleri ile ilgili değerlendirmeler dikkat çekiyor.

Hollande'ın yabancılar ve Fransa tarihi ile ilgili vaatlerinin değerlendirildiği bir konferansta, Cezayir katliamlarının araştırılması, 17 Ekim tarihinin katliamları tanıma ve anma günü ilan edilmesi çağrısı yapıldı.

Seine-Saint-Denis Bölge Meclisi Başkanı Stephane Troussel, Paris yakınlarındaki Pierrefitte-sur-Seine'de yapılan ve Eski Adalet Bakanı Christiane Taubira'nın da katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Hollande'ın seçim vaatlerinden biri olan yabancılara oy hakkı konusunun, vatandaşlıktan çıkarma kanunu ile tersine çevrildiğini söyledi.

Bu uygulama ile Fransa'da yaşayan fakat çifte vatandaşlığa sahip olan göçmen çocuklarının dışlandığına dikkati çeken Troussel, "Hollande'ı baskılara karşı savaşıp, Cezayir savaşındaki katliamları tanıyarak hatasını telafi etmeye" çağırdı.

Fransa'nın işlediği katliamların araştırılması gerektiğine değinen Troussel, Hollande'a "17 Ekim tarihinin bu katliamları tanıma ve Fransız devletinin Cezayir savaşındaki rolünün değerlendirileceği ulusal anma günü" ilan edilmesi konusunda çağrı yaptı.

Troussel, aynı zamanda Fransa'nın sömürgeci geçmişine ve sonrasına dair olayların kolej müfredatına alınması gerektiğini de belirterek, "Yurttaşlarımızın büyük bir bölümüne karşı uygulanan bu kara lekeyi temizlemek için hala vakit var" şeklinde konuştu.

Troussel, "Fransa'da yaşayan göçmen kökenli gençliğin kendilerini tam anlamıyla yurttaş hissetmelerini istiyorsak, Fransa cumhuriyeti onların, ebeveynlerinin ve büyük babalarının tarihini tanımak zorundadır" ifadeleriyle eski Cumhurbaşkanı Chirac'ın Vichy dönemindeki sürgün ve kıyımları tanıdığını örnek gösterdi.

17 Ekim 1961'de Paris'te düzenlenen bir gösteride 100'den fazla Cezayirli öldürülerek Seine Nehri'ne atılmıştı. Cumhurbaşkanı Hollande, Cezayir savaşı sırasında Fransa ile işbirliği yapan Cezayirlilerin "kaderlerine terk edildiğini" kabul etmiş, Cezayir savaşı sırasında düzenlenen katliamlar hakkında bir açıklama yapmamıştı.

Fransa’nın sömürgesi Cezayir, 1961 yılından bağımsızlığına kavuşmuştu. Cezayir bağımsızlık savaşı sırasında Fransız askerlerinin yüz binlerce sivili katlettiği iddiaları Fransa tarafından reddediliyor.

Yorumlar