Hollanda mahkemesinden mülteci kararı

LAHEY (AA) - Hollanda'da Lahey istinaf mahkemesi, açılan dava sonucunda Hollanda'nın İtalya ve Yunanistan'daki mülteci kamplarından daha fazla mülteci almaya...

Google Haberlere Abone ol
Hollanda mahkemesinden mülteci kararı

LAHEY (AA) - Hollanda'da Lahey istinaf mahkemesi, açılan dava sonucunda Hollanda'nın İtalya ve Yunanistan'daki mülteci kamplarından daha fazla mülteci almaya zorlanamayacağı yönünde karar verdi.

İstinaf mahkemesi yaptığı açıklamada, iki sene önce AB ülkeleri arasında yapılan anlaşmada belirlenen yerleştirilmesi gereken mülteci paylaşım sayısının, beklenen mülteci akımına göre tahmini bir sayı olduğu belirtildi.

Mahkeme kararında, bu sebeple az sayıda mültecinin ülkeye alınmış olmasından dolayı Hollanda'nın anlaşılan sayıya ulaşmaya zorlanamayacağı kaydedildi.

Mahkeme, AB tarafından sunulan raporlarda Hollanda hükümetinin yapılan anlaşmaya uymadığına dair bir açıklamanın olmamasının, verilen kararda etkili olduğunu açıkladı.

"Biz onları getireceğiz" adındaki insan hakları vakfı, Hollanda için verilen mülteci payının 8 bin 712 mülteci olmasına rağmen, sürenin dolmasına yakın henüz bin 433 mültecinin ülkeye alındığı ve hükümetin söz konusu anlaşmaya uymakta yetersiz kaldığı gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu.

AB Konseyi, Eylül 2015'te, İtalya ve Yunanistan'a sıkışmış 160 bin mültecinin iki yıl içinde diğer AB ülkeleri arasında paylaşılmasına dönük bir planı kabul etmiş ancak geçen süreye rağmen sadece 21 bin kadarı yerleştirilebilmişti.


Yorumlar