Hizbullah'ın Suriye'deki askeri geçit töreni

- Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Kasım: "Kusayr'daki askeri geçit töreni herkes için çok açık ve net bir mesajdır. Her kesim bunu olduğu gibi okumalı"

Google Haberlere Abone ol
Hizbullah'ın Suriye'deki askeri geçit töreni

BEYRUT (AA) - Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Suriye'nin Lübnan sınırındaki Kusayr ilçesinde Hizbullah'ın yaptığı askeri geçit töreninin açık ve net bir mesaj olduğunu belirtti.

Başkent Beyrut'taki İslam Düşüncesinin Gelişimi İçin Medeniyet Merkezi'nin konuğu olan Kasım, Hizbullah'ın artık "eğitimli ve daha iyi silahlandırılmış bir ordusu" bulunduğunu ve gerilla savaşı taktiğine bağlı olmadığını ifade etti.

Kasım, "Kusayr'daki askeri geçit töreni herkes için çok açık ve net bir mesajdır. Bu konuda açıklamaya veya yoruma gereksinim yok. Zira tüm yorumlar gerçek anlamını kaybettirir. Her kesim bunu olduğu gibi okumalı." dedi.

Suriye yönetimi ile Hizbullah arasındaki yüksek koordinasyona atıfta bulunan Kasım, Hizbullah'ın Suriye'ye girmesinin şu anda Lübnan için bir tartışma konusu olmadığına dikkati çekerek şöyle dedi:

"Hizbullah, askeri imkanlarını Lübnan'daki bir iç çatışmada kullanmak istemiyor. Diğer taraflar gibi Hizbullah da siyaset ve seçim sürecine katılıyor. Bunun sonucunda kazanırız veya kaybederiz." ifadelerini kullandı.

- "Avn stratejik müttefik"

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın "stratejik müttefik" olduğunu kaydeden Kasım, onun ve ekibinin bir programı bulunduğunu, kendisine güvendiklerini ve birçok konuda hemfikir olduklarını belirtti.

Kasım, Şii Emel Hareketi Lideri ve Meclis Başkanı Nebih Berri'yi hükümetin kurulması konularında kendileri adına müzakere yapmakla yetkilendirdiklerini, bakanlıkların dağılımı da dahil her ayrıntının görüşüldüğünü kaydetti. Kasım, görüşmelerin hızlıca tamamlanmasını ve hükümetin en kısa sürede kurulmasını umut ettiğine değindi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, bir televizyon kanalına Hizbullah'ın geçit töreninde ABD tanklarının yer aldığı iddiasına ilişkin yaptığı açıklamada, ABD'nin askeri araç fotoğraflarını soruşturacağını ve ellerindekilerin çok net olmadığını belirtmişti.

Trudeau, Hizbullah'ı yabancı terör örgütü olarak kabul ettiklerini, konuya ilişkin daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu ve bu araçların söz konusu örgütün eline geçmesi durumunda derin endişe hissedeceklerini kaydetmişti.

Lübnan ordusundan yapılan açıklamada ise Hizbullah'ın Suriye'de yaptığı askeri geçitte sergilenen askeri araçların kendi envanterinde yer almadığını ve kendisine ait olmadığını bildirmişti.

Yorumlar