Hırvatistan'daki genel seçim

- Seçimi muhafazakar "HDZ ve ortakları" ittifakı kazandı - Hiçbir siyasi parti ve ittifak mecliste salt çoğunluğu elde edemedi

Google Haberlere Abone ol
Hırvatistan'daki genel seçim

ZAGREB (AA) - Hırvatistan'da dün yapılan erken genel seçimi, muhafazakar Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) öncülüğündeki "HDZ ve ortakları" ittifakı kazandı.

Merkez Seçim Kurulundan (DIP) yapılan açıklamada, sandıkların tamamının açıldığı, resmi olmayan bu sonuçlara göre, "HDZ ve ortakları" ittifakının 61, Sosyal Demokrat Parti (SDP) öncülüğündeki "Ulusal Koalisyon" ittifakının 54, MOST'un 13, "Tek seçenek" ittifakının 8, İstra Demokrat Meclisinin (IDS) 3, "Başbakan için koalisyon" ittifakının 2, Slavonija ve Baranje Hırvat Demokrat Birliği (HDSSB)-Hırvat Muhafazakarlar Partisinin (HKS) 1 ve "Glasnovic" bağımsız listesinin 1 milletvekili çıkardığı bildirildi.

Meclisteki 8 sandalye ise azınlık temsilcilerine ayrılıyor.

Çıkan sonuçlara göre, hiçbir siyasi parti ve ittifak 151 sandalyeli mecliste salt çoğunluğu sağlayamadı.

Hırvatistan'da geçen yıl kasım ayında yapılan genel seçimin ardından olduğu gibi bu seçimden sonra da koalisyon hükümeti kurulacak.

- "İşbirliğine açığız"

Seçimin galibi HDZ Genel Başkanı Andrej Plenkovic, parti merkezinde yaptığı konuşmada, programı kendilerine yakın parti ve ittifaklarla işbirliğine açık olduklarını kaydetti.

Parti içinde görüşmeler yaptıktan sonra koalisyon görüşmelerine ilişkin somut kararlar alacaklarını söyleyen Plenkovic, dünkü seçimde HDZ ve ortaklarına destek veren tüm seçmenlere teşekkür etti.

Plenkovic, seçimin ardından kurulacak yeni hükümetin istikrarlı, vatandaşa faydalı ve yüzü Avrupa'ya dönük bir hükümet olmasını arzuladıklarını vurgulayarak, "Hırvatistan'ın, HDZ öncülüğünde yeni ve istikrarlı bir hükümete sahip olması için somut uzlaşılar yapacağız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar