Hırvat muhalefet liderinden "başkanlıktan çekilme" kararı

- Eski Hırvatistan Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Milanovic: - "Parti genel başkanlığı için bir daha aday olmayacağım"

Google Haberlere Abone ol
Hırvat muhalefet liderinden "başkanlıktan çekilme" kararı

ZAGREB (AA) - Hırvatistan'da dün yapılan erken genel seçimde beklenen sonucu alamayan eski Hırvatistan Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Zoran Milanovic, partisinin genel başkanlığı için bir daha aday olmayacağını açıkladı.

SDP Genel Başkanlığı görevini 2007'den beri yürüten ve 2011-2016 yılları arasında Başbakanlık yapan Milanovic, bugün düzenlediği basın toplantısında, bir daha parti genel başkanlığına aday olmayacağını söyledi.

Seçimde en büyük rakibi Hırvat Demokratik Birliği'nin (HDZ) gerisinde kalan Milanovic, SDP'yi desteklemediği için seçmene kırgın olmadığını belirterek, "Parti genel başkanlığı için bir daha aday olmayacağım. Parti içindeki başkanlık seçiminin bir an önce yapılmasını tavsiye ediyorum. Genel başkanlık seçiminin genel seçimden 150 gün sonra yapılması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Vatandaşların seçime ilgisinin hiçbir zaman dünkü seçimdeki kadar az olmadığına dikkati çeken Milanovic, seçime ilginin az olmasının rakipleri HDZ'nin çıkarına olduğunu savundu.

Hırvatistan'da geçen yıl kasım ayında yapılan genel seçimin ardından kurulan koalisyon hükümeti, çıkan anlaşmazlık sonucu feshedilmiş, erken seçim kararı alınmıştı.

Bir yıl içerisinde ikinci kez sandık başına giden Hırvat seçmenlerin kararı bu seçimde de değişmemiş, geçen yıl kasım ayında olduğu gibi dünkü seçimde de HDZ öncülüğündeki ittifak seçimi kazanmıştı.

Dünkü seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, "HDZ ve ortakları" ittifakı 61, SDP öncülüğündeki "Ulusal Koalisyon" ittifakı 54, MOST 13, "Tek seçenek" ittifakı 8, İstra Demokrat Meclisi (IDS) 3, "Başbakan için koalisyon" ittifakı 2, Slavonija ve Baranje Hırvat Demokrat Birliği (HDSSB)-Hırvat Muhafazakarlar Partisi(HKS) 1 ve "Glasnovic" bağımsız listesi 1 milletvekili çıkardı.

Seçime katılan hiçbir parti ve ittifak salt çoğunluğu sağlayamadığından, yeniden koalisyon hükümeti kurulacak.


Yorumlar