Hindistan'da tedavülden kaldırılan banknotlar

- Muhalefetin desteğiyle düzenlenen gösteride, binlerce kişi Başbakan Modi'nin kararını protesto etti

Google Haberlere Abone ol
Hindistan'da tedavülden kaldırılan banknotlar

ANKARA (AA) - Hindistan'ın üç kentinde binlerce kişi, 500 ve bin rupilik banknotları tedavülden kaldırılmasını protesto etmek için gösteri düzenledi.

Yerel medya kaynaklarına göre, muhalefet partilerinin de destek verdiği protesto gösterileri, Lucknow, Kolkata ve Bangalore kentlerinde binlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

Banknotların tedavülden kaldırılması kararının yasalara aykırı olduğunu iddia eden muhalefet, hükümetin süreci yanlış yönlendirdiğini ileri sürüyor.

Öte yandan, Hindistan Başkanı Narendra Modi'nin kararının, ülkede yol açtığı "güçlüklere" rağmen destekleyenlerin çoğunlukta olduğu, gösterilere, muhalefetin çağrısına beklenen ilgi gösterilmediği kaydedildi.

Başbakan Modi, 9 Kasım'da ulusal televizyonda yaptığı konuşmasında, 500 ve bin rupilik banknotların artık tedavülde olmayacağı, nakit olarak kullanılamayacağını açıklamıştı.

Son 2,5 yılda yetkililerin yaklaşık 19 milyon dolarlık yasa dışı nakit paraya el koyduğunu hatırlatan Modi, verilen kararda, piyasaya sürülen sahte banknotların etkisinin olduğunu söyledi.

Açıklamada, tedavülden kaldırılan banknotları bulunduranların ellerindeki parayı yıl sonuna kadar banka veya postane aracılığıyla hesaplarına yatırabilecekleri belirtildi.

Kararla ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlaması ve ülke genelinde son yıllarda artan vergi kaçakçılığı ve kara para ticaretinin minimize edilmesi bekleniyor.

Yorumlar