Hindistan Başbakanı Modi ABD Kongresi'ne hitap etti

- Modi: - "Güçlü bir Hindistan-ABD iş birliği, Asya'dan Afrika'ya ve Hint Okyanusu'ndan Pasifik'e kadar barış, istikrar ve refahı sağlayabilir" - "Barış içinde, istikrarlı ve müreffeh bir Afganistan'ın yeniden inşası ortak amacımızdır"

Google Haberlere Abone ol
Hindistan Başbakanı Modi ABD Kongresi'ne hitap etti

WASHINGTON (AA) - ABD Kongresi'ne hitap eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi, iki ülke arasındaki yakın işbirliğine vurgu yaptığı konuşmasında, "Güçlü bir Hindistan-ABD iş birliği, Asya'dan Afrika'ya ve Hint Okyanusu'ndan Pasifik'e kadar barış, istikrar ve refahı sağlayabilir" ifadelerini kullandı.

İki gün önce başladığı ABD ziyareti çerçevesinde dün Başkan Barack Obama ile görüşen Hindistan Başbakanı Modi, bugün de ABD Kongresi'nde konuşma yaptı.

Modi, iki ülke arasındaki iş birliğinin geldiği seviyeden övgüyle bahsederek, 10 yıldan kısa bir süre içinde savunma alanında 10 milyar dolarlık bir hacmin yakalandığını vurguladı.

ABD'de 3 milyon civarında Hindistan kökenli Amerikalının yaşadığını dile getiren Modi, bu kişilerin çoğunun iyi mesleklere sahip eğitimli kişiler olduğunu ve hem ABD'ye hem de Hindistan'a büyük katkılar yaptıklarını belirtti.

Modi, Hindistan'daki yatırımlarda ABD'nin rolünün ve payının giderek arttığını ifade ederek, Amerikalı yatırımcılar için ülkesinin "ideal bir partner" olduğunun altını çizdi.

Hindistan'ın büyümekte olan ekonomisine vurgu yapan Modi, "Güçlü bir Hindistan-ABD iş birliği, Asya'dan Afrika'ya ve Hint Okyanusu'ndan Pasifik'e kadar barış, istikrar ve refahı sağlayabilir" ifadelerini kullandı.

Küresel terörle mücadele konusunda da iki ülke arasındaki yakın iş birliğine de işaret eden Modi, ABD'nin Afganistan'daki askeri çabalarından övgüyle bahsederek, "Barış içinde, istikrarlı ve müreffeh bir Afganistan'ın yeniden inşası ortak amacımızdır." dedi.

Obama ile dün gerçekleştirdiği görüşmede Modi, geçtiğimiz yılın aralık ayında Paris'te üzerinde uzlaşmaya varılan ve nisan ayında da Birleşmiş Milletler'de (BM) 175 ülke tarafından imzalanan iklim değişikliği anlaşmasını kendi ülkesinde bu yılın sonuna kadar onaylatma sözü vermişti.

Yorumlar