HDP'den "ortak savunma belgesi"

- HDP milletvekilleri, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını eleştiren, milletvekillerinin yargı sürecinde nasıl davranacaklarının aktarıldığı "ortak savunma belgesi" yayımladı

Google Haberlere Abone ol
HDP'den "ortak savunma belgesi"

ANKARA (AA) - HDP milletvekillerince, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını eleştiren, milletvekillerinin yargı sürecinde nasıl davranacaklarının aktarıldığı "ortak savunma belgesi" yayımlandı.

HDP Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, parti milletvekillerince yayımlanan ortak savunma belgesinde, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesinde ve sonrasında yaşananlara değinildi.

HDP'nin, Türkiye'nin çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı toplumsal yapısına uygun bir politikayı benimseyerek, bünyesinde bütün farklı kimlik ve inançların temsilcilerini barındırdığı belirtilen belgede, "Bizler demokrasiye ve birlikte yaşama inanan Türkler, Kürtler, Araplar, Ermeniler, Türkmenler, Süryaniler, Ezidiler, Mıhellemiler ve daha birçok etnik grup olarak bir arada eşit ve adil bir yaşamın mümkün olabileceğine inanıyor ve bunun ancak çoğulcu bir demokrasi, güçlü yerel demokrasi ve özerklikler ile sağlanabileceği düşüncesindeyiz." ifadesine yer verildi.

Her türlü şiddete karşı olunduğu ileri sürülen belgede, bütün sorunların çözümünde diyalog ve müzakerenin gücüne inanıldığı bildirildi.

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına da yer verilen belgede, adil ve tarafsız bir yargı huzurunda hesap vermekten asla çekinilmediği savunularak, şunlar kaydedildi:

"Veremeyeceğim hiç bir hesabım da yoktur. Ülkemizde yargının saygınlığı ayaklar altındayken, böylesi bir siyasi yargılamanın öznesi olmayı da asla kabul etmeyeceğim. Şahsınıza ve kişiliğinize yönelik hiç bir tereddüttüm ve saygısızlığım yoktur. Ancak şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargı tiyatrosunda figüran olmayı kabul etmiyorum.

Soracağınız hiç bir soruya cevap vermeyeceğim, yapacağınız hiç bir yargılama faaliyetinin adil olacağına inancım yoktur. Benim buraya getirilmem bile hukuk dışıdır. Siyasetçilerin siyaset arenasındaki muhatapları siyasetçilerdir, yargı mensupları değildir. Bu anlamda sizler evrensel ve demokratik hukuk ilkelerine ve Türkiye'nin imzalamış olduğu, aynı zamanda bir anayasa hükmü de olan uluslararası anlaşmalara bağlı olması gereken yargı mensupları olarak siyasi oyunların ve tezgahların parçası olmayı reddetmelisiniz."

Yorumlar