HDP'li vekiller hakkında "zorla getirme“ kararı

HDP Van Milletvekilleri Botan ve Geveri hakkında "zorla getirme" kararı verildi

Google Haberlere Abone ol
HDP'li vekiller hakkında "zorla getirme“ kararı

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan ve Adem Geveri hakkında "zorla getirme" kararı verdi.

Van'da, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, çeşitli tarihlerde yaptıkları konuşmalar nedeniyle haklarında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "suç işlemeye alenen tahrik" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından dava açılan Botan ve Geveri'nin yargılanmasına başlandı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasına sanık milletvekilleri katılmazken, avukatları Murat Timur ve Barış Oflas hazır bulundu.

Geveri'nin avukatı Timur, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından müvekkilleriyle ilgili dosyaların adliyelere gönderildiğini anımsatarak, şöyle dedi:

"Suç tarihine bakıldığında, atılı suçlamalar dokunulmazlıkların kaldırılmasından önceki dönemlere aittir. Bu nedenle bu suçlar, kaldırılan dokunulmazlıklarla ilgili değildir. Ayrıca dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili müvekkilimin Anayasa Mahkemesine bireysel başvurusu vardır. Bu nedenle savunma alınması için Anayasa Mahkemesinin kararının beklenmesi gerekiyor."

Botan'ın avukatı Oflas da dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda müvekkilinin Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunduğunu, aynı zamanda HDP'nin de konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıdığını söyledi.

Müvekkilinin savunmasının alınması için söz konusu unsurların "bekletici neden" olarak değerlendirilmesini talep eden Oflas, çıkacak kararların beklenmesi gerektiğini savundu.

Avukatların taleplerini reddederek sanıkların sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMELER

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa değişikliği kapsamında dokunulmazlığı kaldırılan HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan ve Adem Geveri'nin geçen yıl çeşitli tarihlerde yaptıkları konuşmalarla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Hazırlanan iddianamede, Botan'ın terör örgütü elebaşını, terör ve şiddet eylemlerini övdüğü ve örgütün propagandasını yaptığı belirtilerek, "terör örgütü propagandası yapmak", "suç işlemeye alenen tahrik" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 11 yıldan 40 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Geveri hakkında da "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Yorumlar