"Havuzlar, 2 yaş altı çocuklar için risk taşıyor"

- Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çetinkaya: - "Birçok kişinin kullandığı ortak alanlar olması açısından ne kadar dezenfekte edilirse edilsin havuzlar çeşitli enfeksiyonlara sebep oluyor. Bu nedenle 2 yaşından küçük çocukların havuza girmesini önermiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Havuzlar, 2 yaş altı çocuklar için risk taşıyor"

İSTANBUL (AA) - Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Çetinkaya, birçok kişinin kullandığı ortak alanlar olması açısından ne kadar dezenfekte edilirse edilsin havuzların çeşitli enfeksiyonlara neden olduğunu, bu nedenle 2 yaşından küçük çocukların havuza girmesini önermediklerini bildirdi.

Çetinkaya, yaptığı açıklamada, yaz aylarında artan havuz kullanımı konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, küçük çocukların, havuz suyunu bol miktarda yuttuğunu, burun ve kulaklarına kaçmasın diye kendisini yeterince koruyamadığını, bu nedenle enfeksiyonlara daha duyarlı hale geldiğini ve ciltleri daha hassas olduğu için de havuzdaki klor yada diğer kullanılan kimyasallardan daha çok etkilenebildiğini kaydetti.

Birçok kişinin kullandığı ortak alanlar olması açısından ne kadar dezenfekte edilirse edilsin havuzların çeşitli enfeksiyonlara neden olduğunu belirten Çetinkaya, "Bu nedenle 2 yaşından küçük çocukların havuza girmesini önermiyoruz." ifadesini kullandı.


- Havuz kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Dr. Çetinkaya, daha büyük çocuklarda ise havuz kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli konuları şöyle sıraladı:

"Havuza girmeden en az 30 dakika önce yüksek koruma özelliği olan ve çocukların cilt yapısına uygun güneş koruyucu krem sürülmelidir. Güneş yağları tercih edilmemelidir. Güneşin çok zararlı ve etkili olduğu öğlen saatleri tercih edilmemelidir. Havuzda geçirilen zaman 45-60 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Yine gözleri korumak için havuz gözlüğü, kulakları korumak için kulak tıkacı, burundan çok fazla su kaçmasın diye burun tıkacı kullanılmalıdır.

Çocuğumuz tuvalet eğitimi almış ise havuza girmeden tuvalete götürülmeli ve tuvaletini yapması sağlanmalıdır. Daha küçük ise havuza uygun alt bezleri takılmalıdır. Çocuğumuz, havuzda su yutmaması ve tuvaleti geldiğinde söylemesi konusunda da uyarılmalıdır. İshali olan çocuk havuza sokulmamalı, çocukların havuza tuvaletini yapması engellenmelidir."

Çocuklara havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş aldırılması, duş aldıktan sonra da ıslak mayosunun değiştirilmesi gerektiğini belirten Çetinkaya, "Havuza girmeden önce çocuklarımızın çok tok olmamasına da dikkat etmeliyiz. Yemek yedikten sonra en az bir saat geçmiş olmalıdır. Dolu bir mideyle spor yapmak tehlikeli olabilir. Aynı zamanda çocuğumuzun kusmasına neden olabilir. Havuzun içinde veya kenarında da yemek yenmesi önlenmelidir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar