Haviceli sivillerin DEAŞ'ten zorlu kaçış yolculuğu

- Dibege Çadır Kamp Sorumlusu Ubeyd: - "Terör örgütü DEAŞ'in elindeki Havice'den kaçan 500 sivil kampa yerleştirildi" - Havice'den kaçan iç göçmen Hezag: - "Ben bir dul kadınım ve bakmakla yükümlü çocuklarım var. DEAŞ'in elinden büyük acılar çektik. Halk perişan oldu. İşsiz ve aç bir şekilde kurtarılmayı bekledik ancak gelen kimse olmadı"

Google Haberlere Abone ol
Haviceli sivillerin DEAŞ'ten zorlu kaçış yolculuğu

ERBİL (AA) - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Kerkük'ün Havice ilçesinden gizli bir şekilde kaçan 500 sivil Dibege Çadır Kampı'na sevk edildi.

Erbil kent merkezinden yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alıp, DEAŞ'ın elinde tuttuğu bölgelerden kaçan iç göçmenlerin yerleştirildiği Dibege Çadır Kamp Sorumlusu Rızgar Ubeyd, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Terör örgütü DEAŞ'in elindeki Havice'den kaçan 500 sivil kampa yerleştirildi" dedi.

DEAŞ'in elinden kaçan sivillerin daha çok kadın ve çocuklardan oluştuğunu aktaran Ubeyd, çok az sayıda erkeğin de kaçan sivillerin arasında olduğunu kaydetti.

Ubeyd, Havice ve diğer bölgelerden gizli kaçan sivillerin Peşmerge mevzilerine sığındıktan sonra, zırhlı askeri araçlarla kamplara sevk edildiklerini söyledi.

DEAŞ'in elindeki Havice'den kaçmak için ölümcül yolda yaklaşık 14 saat boyunca yürüdüklerini belirten, İman Hezag adında iç göçmen kadın çocuklarıyla birlikte söz konusu çadır kampa sevk edilmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Peşmerge güçlerinin kontrolündeki mevzilere sığınmak için DEAŞ tarafından döşenen yollardan geçmek zorunda kaldıklarını söyleyen Hezag, kendileriyle kaçan bazı ailelerin mayınlara bastığını ve hayatlarını kaybettiklerini anlattı.

DEAŞ'in hakimiyetinde bir kadın olarak iki yıl boyunca ne çektiklerine değinen Hezag, şöyle devam etti:

"Ben bir dul kadınım ve bakmakla yükümlü çocuklarım var. DEAŞ'in elinden büyük acılar çektik. Halk perişan oldu. İşsiz ve aç bir şekilde kurtarılmayı bekledik ancak gelen kimse olmadı. 1 kilogram şekerin fiyatı 20 dolara, 1 kalıp sabun ise 7 dolara kadar çıkmıştı. Yaşamımı idame edeceğim bir kaynağım olmadığından dolayı, komşuların verdikleri hayır yardımlarıyla ayakta kalmaya çalıştım. Artık sabredecek takatim kalmadığından dolayı, çocuklarımı da yanıma alıp gizli bir şekilde kaçtık."

DEAŞ'in hakimiyetindeki kadınların çok zor şartlarda hayat mücadelesi verdiğini aktaran Hezag, "Erkekler sakal uzatıp, dayatılan kuralları yerine getirdikleri takdirde büyük sorunlarla karşılaşmıyor ancak kadınların herhangi bir gerekçesi olmadığı takdirde dışarı çıkması yasaktı. Yüz ve ellerinde kapalı olması şekilde kadınların giyinmesi gerekiyordu.

Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014 tarihinden bu yana Sünni Arapların yoğun yaşadığı Havice ilçesini elinde tutmaya devam ediyor.

Yorumlar