Haviceli sivillerin DAEŞ'ten zorlu kaçış yolculuğu

- DAEŞ'in elinde tuttuğu Kerkük'ün Havice ilçesinden 800 sivil, güvenli bölgelere sığınmak için gizli bir şekilde yola koyulup Peşmerge mevzilerine ulaştı - Selma Ahmed: "İçecek ve yiyecek bir şey yok. Elektrik her gün kesikti. Ölümü gördüğümüzü söyleyebilirim. DAEŞ'ten kurtulmak için 10 saat mayınlı arazide yürüdük"

Google Haberlere Abone ol
Haviceli sivillerin DAEŞ'ten zorlu kaçış yolculuğu

KERKÜK (AA) - Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Kerkük'ün Havice ilçesinden 800 sivil, güvenli bölgelere sığınmak için gizli bir şekilde yola koyulup Peşmerge mevzilerine ulaştı.

Kerkük Göç ve Göçmenler Dairesi Müdürü Ammar Sabah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DAEŞ'in iki yıldan uzun bir süredir elinde tuttuğu Havice ilçesinden 800 sivil gizli bir şekilde kaçarak, Peşmergelerin Mekteb Halid noktasına sığındı" ifadelerini kullandı.

Kaçan sivillerin hepsinin Havice ilçesi ve çevre bölgelerinden olduğunu belirten Sabah, ilçenin etrafının kısmen Irak ordusuna bağlı askerler ve Peşmerge güçleri tarafından kuşatılmasından dolayı orada yaşayan sivillerin kaçmaya çalıştığını belirtti.

DAEŞ'in ortaya çıkmasından bu yana Kerkük kent merkezi ve çevresine çok sayıda iç göçmenin geldiğini söyleyen Sabah, "Şu ana kadar 117 bin aile kent sınırlarına giriş yapmış durumda" bilgisini paylaştı.

- "Ölümü gördük"

Ailesiyle birlikte uzun ve tehlikeli bir yolculuktan sonra Kerkük kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Peşmerge noktasına ulaşmaktan mutluluk duyan iç göçmen Selma Ahmed, iki yıl boyunca çok kötü şartlarda yaşam mücadelesi verdiklerini kaydetti.

Ahmed, "İçecek ve yiyecek bir şey yok. Elektrik her gün kesikti. Ölümü gördüğümüzü söyleyebilirim. DAEŞ'ten kurtulmak için 10 saat mayınlı arazide yürüdük" dedi.

Peşmerge noktasına gelen Neysa Muhammed adındaki bir başka iç göçmen ise çocuklarının hiçbir geleceğinin kalmadığını, DAEŞ'in hakimiyetindeki bölgelerde açlıktan ölmek üzere olduklarını ifade etti.

Terör örgütü DAEŞ, Kerkük'ün kuzeybatısındaki Havice ilçesini Haziran 2014 tarihinden bu yana elinde tutuyor.



Yorumlar