Hatay'da ''Meryem Ana Yortusu'' kutlamaları

-Hatay'da Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının yaşadığı Vakıflı Mahallesi'nde ''Meryem Ana Yortusu'' yapıldı ve ''Üzüm Bayramı'' kutlandı -Hatay Ermeni Kiliseleri din görevlisi Tabaşyan: - "Bütün dünya ya biz diyoruz ki tanrının yarattığı tüm insanlar kardeştir. O kardeşliği biz tüm insanlığa yansıtıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Hatay'da ''Meryem Ana Yortusu'' kutlamaları

HATAY (AA) - Hatay'ın Samandağ ilçesinde Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının yaşadığı Vakıflı Mahallesi'nde ''Meryem Ana Yortusu'' yapıldı ve ''Üzüm Bayramı'' kutlandı.

Meryem Ana Kilisesi'nde Hatay Ermeni Kiliseleri din görevlisi Avedis Tabaşyan'ın yönettiği ayinde ilahiler okundu ve dualar edildi.

Ayin sonunda bağ bozumunu yapan köylüler, üzümlerini kilise bahçesine getirdi ve tüm yılın bereketi için dualar etti.

Ermenilerin üzüm oruçlarını da bozdukları bayramda, Fransa, Almanya ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek kiliseyi dolduran cemaate kutsanmış olduğuna inanılan üzümler dağıtıldı. Kazanlarda pişirilen buğday ve et karışımı ''Hirisi'' yemeği de vatandaşlara ikram edildi.

Tabaşyan, kutlamalar sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün tüm Hristiyan alemi için önemli olan bir bayramı kutladıklarını söyledi.

Meryem Ana'nın göğe yükselişini kutladıklarını ifade eden Tabaşyan, şöyle devam etti.

''Meryem Ana bütün insanların en çok önem verdiği, kutsal sayılan kadınlardan biridir. Bugün kilisemizde onun göğe yükseldiği bayramı kutlamaktayız. Bütün Ermeni kiliselerinde onun resmi vardır. 'Bize oğlunu hediye eden anne' deriz ona. Biz onun bayramını kutladık. Üzümü, Meryem Ana'nın tek oğlu olan İsa Mesih'i ve bereketi simgelediğinden biz daha makbul görürüz. Ermeni kilisesi üzümü kutsandığında bütün hasadın kutsadığına inanır. Örf ve adetlerimize göre bugüne kadar da üzüm yenmez. Bugünden itibaren herkes evinde üzüm yemeye başlar. Hirisi ise zamanında buralarda yaşayan yedi Ermeni köyünden kalanları simgeler.''

Tabaşyan, Ermeni mahallesi olan Vakıflı'da herksin kardeşçe yaşadığını bildirdi.

Meryem Ana Yortusu ve Üzüm Bayramı'nı coşku içinde kutladıklarını belirten Tabaşyan, ''Şenliklerimiz içinde Müslüman, Yahudi ve Ermeniler hep beraber halay çektiler. Bütün dünya ya biz diyoruz ki, tanrının yarattığı tüm insanlar kardeştir. O kardeşliği biz tüm insanlığa yansıtıyoruz. Bütün dualarımız o yöndeydi. Biran önce ülkemize barış dolu günler gelsin. İnsanların üzerinde Rabın esenliği olsun.'' dedi.


Yorumlar