Hastaneye bırakılan bebeğin ölümüne ilişkin dava

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 aylık Aybüke Aktaş'ın, kaldırıldığı hastanede ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı - Hazırlanan iddianamede, ölümün "künt kafa travmasına bağlı kafa içi travmatik değişimler ile akciğer enfeksiyonu sonucu" meydana geldiğinin tespit edildiği belirtilerek, Aybüke bebeğin anne, baba ve anneannesi olan şüphelilerin, "beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan aile mensubu çocuğa karşı tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi - Davayı kabul eden İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın haklarında yakalama emri çıkarılmasını istediği şüpheliler anne Feride Aktaş, baba Alaettin Karabaş ve anneanne Canan Aktaş hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti

Google Haberlere Abone ol
Hastaneye bırakılan bebeğin ölümüne ilişkin dava

İSTANBUL (AA) - Fatih'te 8 aylık Aybüke Aktaş'ın ölümüne ilişkin soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, bebeğin "künt kafa travmasına bağlı kafa içi travmatik değişimler ile akciğer enfeksiyonu sonucu" öldüğünün belirlendiği belirtilerek, anne Feride Aktaş, baba Alaettin Karabaş ve anneanne Canan Aktaş'ın, "beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan aile mensubu çocuğa karşı tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Fatih'te kaldırıldığı özel bir hastanede tedaviye yanıt vermeyerek ölen ve "donarak öldüğü" belirtilen 8 aylık kız çocuğu Aybüke Aktaş'ın ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, bebeğin donarak değil, darp sonucu öldüğünün tespit edildiği bildirildi.

İddianamede, 5 Ocak günü, saat 07:15 sıralarında Fatih'te bulunan özel bir hastanede kimliksiz olarak Aybüke Aktaş isimli 7-8 aylık kız bebeğin öldüğünün tespit edildiği, buna ilişkin hastane tarafından aynı gün adli rapor düzenlendiği, durumun polise bildirildiği ve bebeğin cesedinin kesin ölüm sebebinin tespiti için Adlı Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderildiği aktarıldı.

Polis tarafından başlatılan incelemede, hastaneye bebeği getirip bırakan kişinin anneannesi Canan Aktaş olduğunun belirlendiği anlatılan iddianamede, Canan Aktaş ile bebeğin annesi Feride Aktaş ve baba Alaettin Karabaş'ın gerek emniyet, gerek savcılık tarafından ifadelerinin alındığı, şüpheli şahısların savcılıkça ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldıkları hatırlatıldı.


- "Bebeğe karşı şiddet uygulayıp darbettiler"

Nüfusa kaydı yapıldığı belirlenen bebek Aybüke ile ilgili Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi'nden 9 Şubat'da alınan rapora göre bebeğin anne babasının şüpheliler Feride Aktaş ile Alaettin Karabaş olduğunun tespit edildiği aktarılan iddianamede, Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi'nin ceset üzerinde yaptığı otopsi işlemiyle ilgili 11 Mayıs'ta çıkan raporda da, "Bebek Aybüke Aktaş'ın ölümünün künt kafa travmasına bağlı kafa içi travmatik değişimler ile akciğer enfeksiyonu sonucu meydana geldiğinin tespit edildiği"nin yer aldığı bildirildi.

İddianamede, Feride Aktaş ile Alaettin Karabaş'ın rızaları ile birlikte oldukları ve bu ilişkileri sonucu Aybüke Aktaş isimli bebeğin dünyaya geldiği ifade edilerek, "Şüphelilerin bebeği benimsemedikleri ve kabul etmedikleri, bakmadıkları, bebeğin bakımı ve büyütülmesi için sokaklarda kalmakta ve yaşamakta olan anneanne Canan Aktaş'a bıraktıkları, şüphelilerin bebeğin bakım ve büyütülmesi ile ilgilenmedikleri gibi kabullenmedikleri bebeğe karşı şiddet uyguladıkları ve darbettikleri, bebeğin tüm bu yaşadığı olumsuz koşulların ve gördüğü şiddet ve darbın sonucu olarak tedavi için götürüldüğü hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamayarak vefat ettiğinin tespit edildiği anlaşılmıştır." denildi.


- Tutuklama istendi, adli kontrol uygulandı

Şüphelilerin birlikte hareket ederek, bebek Aybüke Aktaş'ı tasarlayarak kasten öldürdükleri savunulan iddianamede, Canan Aktaş, Feride Aktaş ve Alaettin Karabaş'ın, "beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan aile mensubu çocuğa karşı tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

Şüphelilerle ilgili, üzerlerine atılı suçun işleniş şekli, içeriği, niteliği ve mevcut kanıt durumuna göre yasadaki ceza sınırları dikkate alınarak yakalama emri düzenlenmesi de talep edildi.

İddianameyi kabul eden İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklarla ilgili yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.

Davanın ilk duruşması 6 Eylül'de yapılacak.

Yorumlar