Haşdi Şabi'ye yasal statü verilmesini öngören tasarı

- Irak'ta tartışmalı Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye yasal statü verilmesi öngörülen ve ülkede mezhep temelinde yeni bir krize yol açmasından endişe edilen yasa tasarısı bugün mecliste oylamaya sunulacak - Muttehidun Koalisyonu: - "Tüm üyelerimizi bugünkü oturumu boykot etme ve bu yasayı reddetmeye çağırıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Haşdi Şabi'ye yasal statü verilmesini öngören tasarı

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Muttehidun Koalisyonu (Sünni), milletvekillerine Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye yasal statü verilmesini öngören yasa tasarısını reddederek bugün yapılacak oturumu boykot etme çağrısında bulundu.

Koalisyon tarafından yapılan açıklamada, meclisten geçirilmesi için bugün oylamaya sunulacak Haşdi Şabi yasa tasarısının, siyasi süreci ve ülke istikrarını olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

Bu tasarının, meclisten geçmesi durumunda Savunma ve İçişleri Bakanlıkları gibi büyük devlet kurumlarına da zarar vereceği, Haşdi Şabi'nin orduya paralel güç olup daha da kuvvetlenmesine yol açacağı, ülkedeki güvenlik kurumunun dengesini bozacağı ve ordunun rolünü zayıflatacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Irak toprakları DEAŞ'tan geri alındıktan sonra Haşdi Şabi'nin çok sayıda gönüllüyle (milis) devam etmesine de gerekçe kalmayacak. Bir kısmı için iş imkanı bulunabilir, başka bir kısmı da illere göre denge gözetilerek silahlı kuvvetler saflarına katılabilir. Muttehidun Koalisyonu olarak tüm üyelerimizi bugünkü oturumu boykot etme ve bu yasayı reddetmeye çağırıyoruz."

- Milislere dokunulmazlık getirilmesi de isteniyor

Şii dini merci Ali es-Sistani'nin terör örgütü DEAŞ'e karşı başlattığı "cihat çağrısı" üzerine kurulan, daha sonra büyük bölümü İran tarafından silahlandırılan Haşdi Şabi'nin, meclisteki Şii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlanan yasa tasarısıyla "Irak emniyet güçlerinden biri olarak yasal statü kazanması ve başbakana bağlı silahlı bir kurum olması" öngörülüyor.

Söz konusu yasa tasarısına göre, Haşdi Şabi'nin aynı zamanda başkomutan olan Başbakan Haydar el-İbadi'ye bağlı olması ve Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilerek silahlandırılması planlanıyor. Tasarıda ayrıca, Haşdi Şabi milislerinin polis ve orduya bağlı unsurlar gibi tüm mali ve hukuki durumunun garanti altına alınması, söz konusu milislere dokunulmazlık getirilmesi de isteniyor.

Tasarının, meclisten geçerek yasalaşması halinde ülkede mezhep temelinde yeni bir krize yol açmasından endişe ediliyor.

Yorumlar