"Harry Potter kötü bir örnek"

- "Efendi ve Aşim:Köprü ve Ötesi Mührün Sırrı" kitabı okuyucuyla buluşan gazeteci-yazar Neslihan Akbaydar, Harry Potter tarzındaki fantastik kitap ve filmleri çocukların hayal dünyasını olumsuz etkilediğini savundu - "(Harry Potter) Milyonlarca insana büyüyü, harika, şahane, doğa üstü bir kahramanlık ve bir beceriymiş gibi gösterip, 'Alın, okuyun, gidin, seyredin, yapın, öğrenin' diyor. Özellikle de çocuklara" - "Çocuklarınıza, sihir ya da büyüyü iyi ve hoş bir şeymiş gibi anlatmayın" - "Büyü, Kuran'daki ayetlerde net bir şekilde yasaklanmıştır. Buna rağmen insanlar, insanlara doğa üstü varlıkları ve onların güçlerini kullanarak gerçekten kötülük yapıyor"

Google Haberlere Abone ol
"Harry Potter kötü bir örnek"

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - "Efendi ve Aşim:Köprü ve Ötesi Mührün Sırrı" isimli ilk kitabını okuyucuyla buluşturan gazeteci-yazar Neslihan Akbaydar, Harry Potter tarzındaki kitap ve filmlerin çocukların hayal dünyasını olumsuz yönde etkilediğini ileri sürdü.

Gazetecilik mesleğini 23 yıldır sürdüren Akbaydar, uzun süredir üzerinde çalıştığı fantastik roman serisinin ilk kitabının yazım sürecine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleği dolayısıyla farklı ortamlarda çok fazla insanla tanıştığını söyledi.

Tanıştığı insanlardan bazılarının yaşamlarında birden bire meydana gelen sıra dışı ve kötü gidişi durdurmak, sorunlara çare bulmak üzere kendilerinden yardım istemeye başladığını belirten Akbaydar, "Bu hikayelerle bana gelmelerine önce şaşırıyordum. Hikayelerini niye bana anlatıyorlardı anlamıyordum? İki yıl kadar sürekli böyle insanlarla bir arada kaldım." diye konuştu.

- "10 yıl büyü konusunu araştırdım"

Akbaydar, çevresinde yaşananlardan etkilenerek, 10 yıl boyunca büyü konusunu araştırdığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Büyü, Kuran'daki ayetlerde net bir şekilde yasaklanmıştır. Allah, 'Büyüyü yapan, yaptıran, götüren, getiren ve vesile olanların hiçbiri benim cennetimin yüzünü göremeyecek.' diyor. Buna rağmen insanlar, insanlara doğa üstü varlıkları ve onların güçlerini kullanarak gerçekten kötülük yapıyor. Tıpkı Felak Suresi'nin söylediği gibi büyüyle, kötülük yaptıran insanlar var."

Neslihan Akbaydar, bu sorunu yaşayanlarla yaptığı görüşmeleri, sıradan bir sohbetten çıkarıp araştırmaya dönüştürmek istediğini vurgulayarak, şunları anlattı:

"Bu insanlarla sohbet edip, sorunlarının nerede, ne zaman başladığını, hayatlarının nasıl birden ters gittiğini irdelemeye başladım. Çok ciddi sıkıntılar yaşayan insanlarla tanıştım. Bu insanlardan bazıları sahtekarlara büyük paralar da kaptırmış. Gerçekten çok fazla sahtekar var. O kadar güzel kandırıyorlar ki. 'Bunu yapmak hiç kolay değil' diyerek, sizi kandırıp sonra beş bin, on bin lira gibi paralar talep edebiliyor."

Akbaydar, araştırmalarının boşa gitmemesi için "Efendi ve Aşim: Köprü ve Ötesi Mührün Sırrı" kitabını yazdığını belirterek, kitapta kendisine anlatılan hikayeler ile bire bir gördüğü olaylardan alıntı yaptığını ve olayları yaşayan kişilerin isimlerini değiştirdiğini dile getirdi.

Kitabının diğer dillere çevrilerek, yabancı okuyucuya ulaşmasını da istediğini aktaran Akbaydar, şöyle devam etti:

"Oradaki insanlara, 'Sizin büyücü Gandalf'ınız ve Harry Potter'ınız maalesef yanlış örnekler. İsterseniz bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım. Bahsettiğiniz büyü, güç ve sihirle bu varlıkların güçlerinden faydalanmanın gerçek hayatta insanlara nelere mal olduğunu gelin hep birlikte görelim' dediğim bir kitap oldu. Bütün seri boyunca Efendi ile Aşim'in kahramanlık hikayesini ve insanlara zarar veren bu varlıklarla verdiği mücadeleyi okuyacağız."

Akbaydar, kitabında bütün fantastik romanlarda olduğu gibi iyilerle kötüleri savaştırdığını ifade ederek, "Kendimizi dünyayı kurtarma macerasının içinde bulacağız. Araştırma sürecinde çok sayıda kişinin hikayesini dinledim ve bu konuda çalışan bir hocanın çalışmalarını uzun yıllar izledim. Toplam 6 kitaplık bir seriye imza atacağım." dedi.

- "Harry Potter'da büyücülük özendiriliyor"

Gazeteci Akbaydar, İngiliz yazar J.K. Rowling'in kitaplardan uyarlanan film serisi Harry Potter'da büyücülüğün özendirildiğini söyledi.

Harry Potter'ın bu konuda çok kötü bir örnek olduğunu dile getiren Akbaydar, şöyle devam etti:

"Milyonlarca insana büyüyü, harika, şahane, doğa üstü bir kahramanlık ve bir beceriymiş gibi gösterip, 'Alın, okuyun, gidin, seyredin, yapın, öğrenin' diyor. Özellikle de çocuklara. Altyapıya bakar mısınız? Böyle korkunç bir beyin yıkama olamaz. Bunu yazmış ama bu çok kötü bir örnek. 10 yıllık araştırmalarımın sonunda gördüğüm ve öğrendiğim her şeyin tam karşısına koyabileceğim en kötü örnek Harry Potter. Lütfen buna özenmeyin. Çocuklarınıza, sihir ya da büyü yapmak iyi ve hoş bir şeymiş gibi anlatmayın. Daha doğru örnekler seçin. Harry Potter çok kötü bir şeye teşvik ediyor."

Akbaydar, yetişkinlerin Harry Potter'ı sadece eğlenceli fantastik bir hikaye olarak görebileceğini ancak 9-10 yaşındaki çocukların bunu farklı algılayabileceğini vurgulayarak, "Lütfen çocuklarınızı ve kendinizi büyü ve sihir ortamlarından, sahte hocalar, büyücüler ve üfürükçülerden uzak tutmaya dikkat ederek bu tip ortamlara girmemeye özen gösterin. Böyle örnekleri de sadece bir masal gibi dinleyin ve unutun." diye konuştu.


Yorumlar