Hamas Siyasi Büro Üyesi Ebu Merzuk:

- "Hamas, etnik ve mezhepsel farklılıkları görmezden gelerek bölgenin tümüyle ilişki kurmaya önem veriyor. Çünkü burada davamız ve Filistin halkının çıkarı var"

Google Haberlere Abone ol
Hamas Siyasi Büro Üyesi Ebu Merzuk:

İSTANBUL (AA) - Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Filistin halkı ve davasının çıkarları doğrultusunda etnik ve mezhepsel farklılıklara bakmaksızın bölgedeki tüm taraflarla ilişkileri olduğunu söyledi.

Ebu Merzuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hamas, etnik ve mezhepsel farklılıkları görmezden gelerek bölgenin tümüyle ilişki kurmaya önem veriyor. Çünkü burada davamız ve Filistin halkının çıkarı var." ifadelerini kullandı.

Hamas'ın Mısır başta olmak üzere Filistin'in Arap ülkelerinin hiçbiriyle sorun yaşamasını istemediğini belirten Ebu Merzuk, Kahire ile ilişkiler konusunda şunları kaydetti:

"Genel olarak Filistinliler ile Arap ülkelerinden biriyle anlaşmazlıklar yaşanmaması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Gazze Şeridi'nin dünyayla tek bağlantı noktası durumundaki Refah Sınır Kapısı'nın açıldığı Mısır ile anlaşmazlıkların çıkmamasına özen gösteriyoruz. Refah Sınır Kapısı'nın normale dönmesi için gerçekleştirilen bazı çalışmalar var. Sınır kapısının sürekli olacak şekilde açılmasını umut ediyoruz. Geçmişte Gazze Şeridi, Mısır yönetimi tarafından idare ediliyordu. Komşuluk, kardeşlik, akrabalık ve ortak çıkarlar nedeniyle Mısır ile ilişkilerin en iyi şekilde olmasına çaba gösteriyoruz."

İran ile ilişkilerine de değinen Ebu Merzuk, "İran, İslam dünyasındaki ülkelerden biri ve onlarla da ilişkilerimiz olmuştur. İran ile ilişkilerimizin diğer ülkelerle olan ilişkilerden uzak bir şekilde doğal olması için çalışıyoruz." dedi.

Ebu Merzuk, Hamas ile Fetih hareketi arasındaki uzlaşma hususunda da "Konuyla ilgili Katar'ın başkenti Doha'da birkaç görüşme gerçekleşti ve yapılan anlaşmaların uygulanması için bir metin hazırlandı. Bu konuda epey mesafe katettiğimizi ve az olan ihtilaflı konularda da anlaşmaya varılacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolundaki adımlara ilişkin ise Ebu Merzuk, görüşmelerde ele alınan konulardan birinin Gazze'ye uygulanan ablukanın kalkması olduğuna dikkati çekerek, görüşmelerin Filistin halkının yararına olacak şekilde tamamlanmasını umduklarını dile getirdi.

Yorumlar