Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniyye:

- "Bu hapis hayatının sona ermesi gerekli. Bir liman ve deniz yolu bu halkın en temel hakkıdır" - "Gazze limanının ve Refah ya da başka bir sınır kapısına alternatif olmayacak bir deniz yolunun açılması şartından vazgeçmeyeceğiz" - "Limanın açılması Mavi Marmara gemisi ve şehitlerine bir vefadır. Türkiye bize stratejik bir derinlik kazandırdı ve bunu sağlamaya devam ediyor"

Google Haberlere Abone ol
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniyye:

GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Hamas'ın Gazze limanı talebinden taviz vermeyeceğini belirtti.

Heniyye, Gazze'deki Mina Camisi'nde verdiği cuma hutbesinde, "Bu hapis hayatının sona ermesi gerekli. Bir liman ve deniz yolu bu halkın en temel hakkıdır." dedi.

Gazze'ye liman yapılması talebinden geri adım atmayacaklarını ve İsrail'den bu hakkı almak için sarf edilen her türlü siyasi çabayı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Heniyye, "Ablukanın kaldırılması yönündeki talepleri destekliyoruz ancak Gazze limanının ve Refah ya da başka bir sınır kapsına alternatif olmayacak bir deniz yolunun açılması şartından vazgeçmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye bize stratejik derinlik kazandırdı"

Heniyye ayrıca, "Limanın açılması Mavi Marmara gemisi ve şehitlerine bir vefadır. Türkiye bize stratejik bir derinlik kazandırdı ve bunu sağlamaya devam ediyor." diye konuştu.

Hareketin başta Türkiye, Mısır, İran, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri olmak üzere tüm Arap ve İslam ülkelerine açık olduğunu vurgulayan Heniyye, " Bölgede kendini dayatan bir çekişme ve olağanüstü bir süreç var. Bu süreçle milli birlik ve uzlaşı sağlanarak mücadele edilmelidir."dedi.

Heniye ayrıca toprak bütünlüğüne vurgu yaparak "Ne Gazze'de tek başına bir devlet, ne de Gazzesiz bir devlet olur." şeklinde konuştu.

Gazze'deki Filistinli güçler 2014 yılında İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonrası Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan ateşkes müzakerelerinde Gazze'ye liman yapılması şartını öne sürmüşlerdi.

İsrail'in 10 yıldır uyguladığı abluka nedeniyle Gazze'nin dünyayla tek bağlantı noktası olan Refah Sınır Kapısı, Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından sık sık kapatılıyor.

Gazze'ye insani yardım götürülen Mavi Marmara gemisine, uluslararası karasularda İsrail askerleri tarafından 31 Mayıs 2010'da düzenlenen saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmiş, 50'yi aşkın kişi yaralanmıştı. Mavi Marmara saldırısı, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

Yorumlar